Τα 3+1 επιδόματα της ΔΥΠΑ που καταργούνται - Πώς επηρεάζεται το επίδομα ανεργίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 3+1 επιδόματα της ΔΥΠΑ που καταργούνται - Πώς επηρεάζεται το επίδομα ανεργίας
Πηγή: Associated Press
Kαταργήθηκαν στην εκπνοή του 2023 τρία επιδόματα της ΔΥΠΑ με «χαμηλό» αντίκτυπο στην αγορά εργασίας - Ταυτόχρονα το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (ύψους 200 ευρώ) που έχει καταστεί σχεδόν ανενεργό λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων, θα ενσωματωθεί στο επίδομα ανεργίας

Kαταργήθηκαν στην εκπνοή του 2023 τρία επιδόματα της ΔΥΠΑ με «χαμηλό» αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συγχωνευθούν σε ένα.

Πρόκειται για το ειδικό επίδομα που χορηγείται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων και το ειδικό επίδομα επίσχεσης που αφορά στην διακοπή της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

  • Το ειδικό επίδομα που δίδεται μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του ήταν ίσο με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 249,08 ευρώ.
  • Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων, λάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων – μέχρι και τρεις φορές – μέσα στο ημερολογιακό έτος. Το ποσό του βοηθήματος ήταν 287,4 ευρώ.
  • Το επίδομα επίσχεσης εργασίας, δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι των εν λόγω επιδομάτων θα καλύπτονται από το νέο ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ, ύψους 718 ευρώ, ώστε να μην μείνουν ακάλυπτοι για το διάστημα που παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας.

Αποδέκτες του του βοηθήματος θα είναι περίπου 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένοι και απεξαρτημένοι. Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Τι θα γίνει με το επίδομα ανεργίας

Ταυτόχρονα το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (ύψους 200 ευρώ), το οποίο έχει καταστεί σχεδόν ανενεργό λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων, θα ενσωματωθεί στο επίδομα ανεργίας και θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα.

Με τον τρόπο αυτό, ενδέχεται να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας, που σήμερα χορηγείται για 12 μήνες και ίσως φτάσει στους 18 μήνες, μετά την απορρόφηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Υπενθυμίζεται πως και η φιλοσοφία του επιδόματος ανεργίας θα αλλάξει φέτος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας μελετά να το συνδέσει είτε με τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία του ανέργου, είτε με το 75% του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα κατά την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής του, θα επιλεγούν ορισμένες περιοχές της χώρας όπου θα ισχύσει το νέο σύστημα, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, πριν εφαρμοστεί καθολικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας και προσλήψεις ανέργων στο Σχέδιο Δράσης του υπ. Εργασίας για το 2024

Νομοθετική παρέμβαση για το επίδομα ανεργίας και την εισφορά αλληλεγγύης από τον Φεβρουάριο - Τι αλλάζει

Σπανάκης: Θέλουμε το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider