Πόσο αυξάνονται οι εισφορές από τον Ιανουάριο και από πότε θα υποχωρήσουν - Ξεκινά η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο αυξάνονται οι εισφορές από τον Ιανουάριο και από πότε θα υποχωρήσουν - Ξεκινά η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
Με τη νέα αύξηση από 1/1/2024 η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγεται από την πλειοψηφία των μη μισθωτών θα αυξηθεί κατά 10 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 240,14 ευρώ (από 230,5 ευρώ σήμερα)

Από τον Ιανουάριο του 2024 οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα αυξηθούν γύρω στο 4%, όσο δηλαδή θα «κλείσει» και ο πληθωρισμός του 2023. Πέρυσι εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, οι φετινές εισφορές είχαν «εκτοξευθεί» κατά 9,6%.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα σε δύο δόσεις. Η πρώτη μείωση κατά 0,5% θα γίνει το 2025 και η δεύτερη (πάλι κατά 0,5%) το 2027.

Υπέρ της μείωσης εισφορών τάχθηκε πρόσφατα και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. «Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή επιδότησή τους, θα μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος και θα συμβάλουν, σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων και ιδιαίτερα σε κλάδους με αυξημένη παραβατικότητα, στον περιορισμό της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας».

Με τη νέα αύξηση από 1/1/2024 η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγεται από την πλειοψηφία των μη μισθωτών θα αυξηθεί κατά 10 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 240,14 ευρώ (από 230,5 ευρώ σήμερα).

Εάν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση και εφάπαξ, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 44,59 ευρώ τον μήνα για επικούρηση (από 42,76 ευρώ σήμερα) και 29,7 ευρώ για εφάπαξ (από 28,51 ευρώ σήμερα).

Η αύξηση για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα αναπροσαρμόσει την εισφορά στα 288,2 ευρώ (από 277,2 ευρώ σήμερα), στην τρίτη κατηγορία στα 345,5 ευρώ (από 332,2 ευρώ σήμερα), στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία στα 415,2 ευρώ (από 399,3 ευρώ σήμερα), στην πέμπτη κατηγορία στα 497,6 ευρώ (από 478,5 ευρώ) και στην έκτη ασφαλιστική κατηγορία στα 647,5 ευρώ (από 622,6 ευρώ τον μήνα σήμερα).

Η ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη από θα φτάσει στα 143,6 ευρώ (από 138 ευρώ σήμερα), ενώ για τους αγρότες η εισφορά θα φτάσει στα 143 ευρώ το μήνα (από 137,6 ευρώ σήμερα).

Πάντως ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση προτείνουν σε όποιους επαγγελματίες έχουν την οικονομική δυνατότητα, να αναβαθμίσουν το πακέτο των εισφορών τους, ώστε να «χτίσουν» υψηλότερη σύνταξη μελλοντικά. Και αυτό διότι η σύνταξη υπολογίζεται με τον μέσο όρο των εισφορών που έχει καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας από το 2002, μέχρι τον χρόνο που συνταξιοδοτείται.

Υπενθυμίζεται πως αν κάποιος αντί για την 1η επιλέξει την 3η ασφαλιστική κατηγορία και καταβάλλει κάθε μήνα 341,13 ευρώ (αντί για 240,25 ευρώ) τότε η σύνταξή του θα ανέβει στα 1,060 ευρώ με 40 έτη ασφάλισης. Σε περίπτωση μάλιστα που επιλέξει την 6η (και ανώτερη) κατηγορία, θα καταβάλλει μεν εισφορές της τάξης των 630,60 ευρώ το μήνα, αλλά θα πάρει σύνταξη 1.784 ευρώ.

Μέχρι πότε επιλέγουμε ασφαλιστική κατηγορία

Με τις διατάξεις του Ν.4670/2020 θεσπίστηκε νέο πλαίσιο εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, για την Κύρια και Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή. Από 1/1/2020 δημιουργήθηκαν ασφαλιστικές κατηγορίες ανά κλάδο με συγκεκριμένα ποσά.

Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης. Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να επιλέξει την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής του για το έτος 2024. Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίηση με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

  • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία
  • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
  • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας
  • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
  • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
  • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Υπενθυμίζεται πως:

- Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.
- Η επιλογή θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024.
- Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.
- Η προθεσμία για υποβολή της αίτησης είναι έως και την Τετάρτη 31/01/2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2025 - Οι τρεις στόχοι του νέου προϋπολογισμού

«Αντίδωρο» στην φορολογική επιβάρυνση των επαγγελματιών η μικρότερη αύξηση εισφορών του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider