ΟΟΣΑ: Τα 64,4 έτη η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες - Πόσο είναι στην Ελλάδα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: Τα 64,4 έτη η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες - Πόσο είναι στην Ελλάδα
H μέση ηλικία εξόδου είναι τα 60,5 έτη και κάτω για τις γυναίκες στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία ​​και την Τουρκία.

Η γήρανση του πληθυσμού υπήρξε η κύρια αιτία πίσω από τις αλλαγές στις συνταξιοδοτικές πολιτικές των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Τα 64,4 έτη για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες είναι η μέση ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2022, σύμφωνα με την έκθεσή του Pensions at a Glance 2023.

Νωρίτερα από όλους βγαίνουν στη σύνταξη οι εργαζόμενοι στο Λουξεμβούργο (άνδρες και γυναίκες στα 60,5 έτη και 58,4 έτη αντίστοιχα). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ισλανδία (με τους άνδρες να συνταξιοδοτούνται στα 68,3 έτη) και η Κορέα (με τις γυναίκες να αποχωρούν στα 67,4 έτη κατάμέσο όρο).

Η μέση πραγματική ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας παρέμεινε κάτω των 64 ετών το 2022 σε λιγότερο από τις μισές χώρες του ΟΟΣΑ για τους άνδρες και σε περισσότερα από τα δύο τρίτα από αυτές για τις γυναίκες. H μέση ηλικία εξόδου είναι τα 61 έτη και κάτω για τους άνδρες στο Βέλγιο, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Τουρκία και τα 60,5 έτη και κάτω για τις γυναίκες στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία ​​και την Τουρκία.

Αντίθετα, οι άνδρες στη Χιλή, την Κολομβία, την Ισλανδία και τη Νέα Ζηλανδία αποσύρθηκαν από την αγορά εργασίας μετά την ηλικία των 67 ετών κατά μέσο όρο, με τις γυναίκες να αποσύρονται μετά την ηλικία των 65 ετών στην Εσθονία, την Ισλανδία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Κορέα, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε όλες εκτός από οκτώ χώρες του ΟΟΣΑ, οι άνδρες βγαίνουν από την αγορά εργασίας μετά τις γυναίκες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να παρατηρούνται στην Κολομβία (7,1 έτη), την Κόστα Ρίκα (4,5 έτη) και τη Χιλή, την Ελλάδα και την Πολωνία μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών. Αντίθετα, οι γυναίκες στη Γαλλία, την Κορέα και τη Λετονία εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας τουλάχιστον 1,5 χρόνο αργότερα από τους άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2002, η πραγματική ηλικία εξόδου αυξήθηκε κατά 4 έτη τουλάχιστον για τους άνδρες στην Εσθονία, την Ουγγαρία, η Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία και πάνω από 5 έτη για τις γυναίκες στο Βέλγιο, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σλοβακική Δημοκρατία.

Την ίδια χρονική περίοδο υπήρξε πράγματι μείωση στην πραγματική ηλικία εξόδου για τους άνδρες στην Κολομβία (-2,8 έτη) και το Μεξικό (-1,4 έτη) και για τις γυναίκες στην Κόστα Ρίκα (-1,7 έτη), την Ισλανδία (-1,0 έτη) και στο Λουξεμβούργο και την Τουρκία ( -0,5 έτη).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Δεν τίθεται θέμα αύξησης ορίων συνταξιοδότησης

Κατά 3% αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για το 2024 - Οι 9 κατηγορίες που αναπροσαρμόζονται λόγω της νέας εθνικής

Από 18 έως 21 Δεκεμβρίου πάνε «ταμείο» οι συνταξιούχοι - Επιταγή ακρίβειας, επίδομα προσωπικής διαφοράς και συντάξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider