Επίδομα 500 ευρώ επιπλέον του μισθού σε ανέργους προσφέρει νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ - Αιτήσεις από σήμερα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 500 ευρώ επιπλέον του μισθού σε ανέργους προσφέρει νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ - Αιτήσεις από σήμερα
Το καινοτόμο Πιλοτικό Πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων αφορά την εποχική απασχόληση στη συγκομιδή της ελιάς, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης. 

Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το καινοτόμο Πιλοτικό Πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στη συγκομιδή της ελιάς, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.

Στόχος της δράσης της ΔΥΠΑ είναι η επιδότηση της μετακίνησης ανέργων της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία για εποχική εργασία στον πρωτογενή τομέα στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για εργατικό δυναμικό, κατά την ελαιοκομική περίοδο.

Εφόσον πετύχει το πρόγραμμα αυτό, θα επαναληφθεί και στην υπόλοιπη επικράτεια, σε περιοχές που υπάρχουν υψηλοί δείκτες ανεργίας και απαιτήσεις σε εργατικό προσωπικό, για τη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής και την προώθηση της τοπικής οικονομίας.

Πως χορηγείται το επίδομα

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα επιδοτήσει τα έξοδα μετακίνησης και στέγασης 500 ωφελούμενων, ενώ η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται σε έως 250 ευρώ για μετακίνηση και σε έως 250 ευρώ για στέγαση. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Αμυνταίου, Καστοριάς και Γρεβενών.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-
parokhes/programmata-koinophelous-kharaktera

Επισημαίνεται ότι η έδρα της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου πρέπει να βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με βάση τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει στο ΚΠΑ2 μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου 2023.

Το επίδομα καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι ωφελούμενοι απασχολούνται, από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024.

Για τον καθορισμό του ποσού του επιδόματος που αφορά στα έξοδα μετεγκατάστασης λαμβάνονται υπόψη το ύψος του μισθώματος και οι ημέρες ασφάλισης του εργαζόμενου.

Ειδικότερα, ο εργαζόμενος λαμβάνει ποσό επιδότησης που ανέρχεται στο ύψος του μισθώματος και όχι πέραν των 250 ευρώ, εφόσον πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 ημέρες ασφάλισης. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος πραγματοποιήσει λιγότερο από 10 ημέρες ασφάλισης το μήνα, τότε το ποσό επιδότησης μειώνεται κατά 1/10 για κάθε ημέρα ασφάλισης που υπολείπεται των δέκα ημερών.

Οι δικαιούχοι του, με αίτησή τους στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης αιτούνται την καταβολή του, προσκομίζοντας:

  • Αποδεικτικό διεύθυνσης της μόνιμης κατοικίας (όπως Λογαριασμός ΔΕΗ).
  • Μισθωτήριο της κατοικίας στην οποία μετεγκαθίστανται, ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Αρμόδια υπηρεσία καταβολής του επιδόματος ορίζεται η Υπηρεσία (ΚΠΑ2) υποδοχής.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, που μπορεί να μη λύνει το τεράστιο πρόβλημα των εργατικών χεριών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σίγουρα όμως θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι μαζί με τη ΔΥΠΑ να αναλάβουμε πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις αυξημένες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό ανά περιοχές της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Εργασίας: Πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα στο Ηράκλειο Κρήτης

Γεωργιάδης: Με πόρους από ΤΑΑ και ΕΣΠΑ στα επόμενα 7 χρόνια θα επανεκπαιδεύσουμε το εργατικό δυναμικό

Με τους εργάτες γης δεν θα ασχοληθεί κανείς τώρα, μόνο όταν μας λείψουν του χρόνου;

gazzetta
gazzetta reader insider insider