Δημογραφικό: Η Ελλάδα «μικραίνει», η Γαλλία «φρενάρει» και η Ιταλία «γερνάει» - Έρχεται το τέλος της φυσικής αύξησης του πληθυσμού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δημογραφικό: Η Ελλάδα «μικραίνει», η Γαλλία «φρενάρει» και η Ιταλία «γερνάει» - Έρχεται το τέλος της φυσικής αύξησης του πληθυσμού
Οι δημογραφικές προβλέψεις για την Ελλάδα είναι δυσοίωνες, αφού δείχνουν ότι θα υποστεί πληθυσμιακή μείωση έως το 2100 κατά 24% (5% στην Ευρωζώνη) και θα είναι στην τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

Περαιτέρω μείωση κατά 10,3% σημείωσαν οι γεννήσεις στην χώρα μας πέρυσι (ανήλθαν σε 76.541), συνεχίζοντας την συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας που ξεκίνησε από το 2011.

Όχι μόνο οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις, όπως συμβαίνει εδώ και μια δεκαετία, αλλά μέσα σε μόλις ένα χρόνο γεννήθηκαν 10.000 λιγότερα παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την εξέλιξη πληθυσμού το 2022.

Οι δημογραφικές προβλέψεις για την Ελλάδα είναι δυσοίωνες, αφού δείχνουν ότι θα υποστεί πληθυσμιακή μείωση έως το 2100 κατά 24% (5% στην Ευρωζώνη) και θα είναι στην τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, πυροδοτώντας μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων στην οικονομία και στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις πολιτικές στήριξης της οικογένειας στο συνέδριο για το Δημογραφικό, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα «γερνάει»

Εξετάζοντας το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση (23%) και ακολουθούν η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Βουλγαρία (όλες με 22%). Στον αντίποδα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά των ατόμων ηλικίας κάτω των 20 ετών ήταν η Ιρλανδία (27%), η Γαλλία (24%) και η Σουηδία (23%).

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν γεννάει, αλλά γερνάει, αφού ο πληθυσμός της είναι όλο και περισσότερο γερασμένος (καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ατόμων που ξεπερνούν τα 65 έτη και μείωση του αριθμού των μικρών παιδιών). Πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών αποτελείται από ένα ή έστω δύο το πολύ άτομα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε δύο ανθρώπους που πεθαίνουν γεννιέται ένας, γεγονός που μέσα σε λίγα χρόνια θα φέρει δραστικές αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στην ελληνική κοινωνία. Ο χαμηλός αριθμός των γεννήσεων δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες κάνουν λιγότερα παιδιά, αλλά στο ότι έχει μειωθεί το μέγεθος του πληθυσμού που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται.

«Το δημογραφικό επηρεάζει άμεσα τόσο τις μεγάλες ηλικίες όσο και τις μικρότερες. Αφενός μεν θα έχουμε έναν πληθυσμό πολύ μεγάλης ηλικίας, που η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει για το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσής τους και αφετέρου τα λίγα παιδιά που έχουμε, θα πρέπει να είναι τρομακτικά παραγωγικά. Άρα, η φροντίδα του δημογραφικού είναι απαραίτητη», σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, από το βήμα του 22ου Συνεδρίου HealthWorld.

Στο μεταξύ ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Τσακλόγλου για το ζήτημα του μεταναστευτικού, που όπως είπε, θα πρέπει να γίνει σαφές τι μετανάστευση χρειαζόμαστε. Αφενός μεν θα πρέπει να είναι συμπληρωματική και την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Σε δεινή θέση η Ιταλία

Η Ιταλία σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να συντηρήσει το σύστημα πρόνοιας αν δεν σταματήσει την δημογραφική της κάμψη, προειδοποίησε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας, άνω του ενός τρίτου του πληθυσμού της Ιταλίας θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών κατά το 2050, έναντι του ενός τετάρτου το περασμένο έτος.

«Το σύστημα πρόνοιας δεν μπορεί να σταθεί, αν έχουμε έναν πληθυσμό που γηράσκει ... και αν έχουμε όλο και λιγότερους ανθρώπους που εργάζονται για να τον υποστηρίξουν», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την υποστήριξη προς τις οικογένειες που θέλουν να κάνουν παιδιά, είπε η Τζόρτζια Μελόνι. «Είναι απλό. Είναι ένα σύστημα πρόνοιας που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε, ό,τι και να κάνουμε, αν δεν επενδύσουμε στην αύξηση του ρυθμού των γεννήσεων».

Ο ρυθμός των γεννήσεων μειώνεται σταθερά από το 2009 και τον περασμένο χρόνο βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό, κάτω των 400.000. Η ISTAT προβλέπει ότι η αρνητική τάση θα συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια.

Η Τζόρτζια Μελόνι έχει δηλώσει ότι η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι η λύση στην δημογραφική κρίση που πλήττει τόσο την Ιταλία, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Φρένο» στις γεννήσεις πατάει η Γαλλία

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι γεννήσεις στη Γαλλία για το 2022, εντείνοντας τις ανησυχίες για το δημογραφικό πρόβλημα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την στατιστική αρχή, ο αριθμός των γεννήσεων στη Γαλλία για το 2022 ανήλθε σε 723.000, το χαμηλότερο επίπεδο κάθε χρονιάς από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 2,2% χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2021 και κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2010.

Σε σύγκριση με το 1971, όταν οι γεννήσεις κορυφώθηκαν στη μεταπολεμική περίοδο, η μείωση που καταγράφεται φτάνει στο 20,8%. Ωστόσο η μείωση των γεννήσεων στη Γαλλία ήταν πολύ μικρότερη από τη μεσοσταθμική μείωση -κατά 4,9%- σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τάση μείωσης των γεννήσεων οφείλεται κυρίως στο ότι οι γυναίκες θέλουν κατά μέσο όρο λιγότερα παιδιά, μεταξύ των ηλικιών 20 και 40.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημογραφικό: «Βόμβα» για το ασφαλιστικό σύστημα η υπογονιμότητα και η ατεκνία - Τι προτείνει η επιτροπή σοφών

Σήμα κινδύνου για το δημογραφικό από την επιτροπή σοφών - Μέχρι πότε είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα

Δημογραφικό: Ερημώνει και γερνάει η ελληνική επαρχία - Υπό... εξαφάνιση οι μαθητές της Α' Δημοτικού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider