Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες με παιδιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες με παιδιά
Ο «κόφτης» τζίρου για τους επαγγελματίες και η ακριβή πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης.

Σε τιμές υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι θα κάνει πρεμιέρα φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης πιέζοντας ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» να έχουν ξεπεράσει τα 93 δολάρια το βαρέλι και να έχουν βάλει πλώρη για τα 100 δολάρια, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα η νέα χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσει με το πετρέλαιο θέρμανσης στην περιοχή του 1,55- 1,57 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι η σεζόν άνοιξε με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,38-1,41 ευρώ το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών (με το ΦΠΑ) στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών (με το ΦΠΑ) από τα διυλιστήρια.

Φέτος δεν θα ισχύσει η κρατική επιδότηση στην αντλία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να εξηγεί ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αυτή διότι «οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι - στην έναρξη της χειμερινής περιόδου - εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο αν και η εν λόγω αγορά έχει πάντοτε τις δικές της αβεβαιότητες. Πρακτικά η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές. Συνεπώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, ωστόσο, προκειμένου να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων, επιλέγει στον προϋπολογισμό του 2024 την προώθηση άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών (αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση αναπηρικών επιδομάτων, επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, κ.λπ.)».

Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 η στήριξη των νοικοκυριών θα γίνει μέσω της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης με τα ποσά να παραμένουν τα ίδια με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, καθιέρωση ενός εισοδηματικού «κόφτη» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και κατάργηση του διπλού επιδόματος που δόθηκε πέρυσι για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Ειδικότερα:

  • Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.
  • Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Εστι, το νέο εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ πέρυσι από τα οποία 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινες» επενδύσεις δίνουν τη θέση στη «μονοκαλλιέργεια» του λιγνίτη

Fed: Πάτησε pause στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά είναι λιγότερο «χαλαρή» για το άμεσο μέλλον

Diesel κίνησης: Μειωμένη ζήτηση λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία - Τι λέει η αγορά

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider