Φορολογικές δηλώσεις: «Αβάντα» 400 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: «Αβάντα» 400 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία
Ποιοι και γιατί εμφάνισαν αυξημένα εισοδήματα. Στα 3,6 δισ. ο λογαριασμός των φορολογικών δηλώσεων. Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων.

Έξτρα «ανάσα» τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα δίνουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Κι ενώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε μίνι παράταση για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία από την εκκαθάρισή τους δείχνουν ότι ο φόρος εισοδήματος που προέκυψε για τα φυσικά πρόσωπα έχει σκαρφαλώσει φέτος στα 3,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,2 δις. ευρώ το 2022.

Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν 2,4 εκατ. νοικοκυριά για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 θα αποτυπωθεί στις εισπράξεις του προϋπολογισμού του Αυγούστου και των επόμενων μηνών, μέχρι το Φεβρουάριο του 2024 που καταβάλλεται η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Χθες, τελευταία ημέρα του Αυγούστου χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία.

Ο αυξημένος φόρος εισοδήματος που πληρώνουν φέτος οι φορολογούμενοι αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των δηλώσεων που υποβλήθηκαν (μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 6.481.302 αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, έναντι 6.399.973 πέρυσι), στα υψηλότερα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι κυρίως λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και αύξησης του κατώτατου μισθού καθώς και στην αύξηση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματίες υπό το φόβο του ελέγχου και των διασταυρώσεων που έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ.

Με βάση την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους καταβάλλουν επιπλέον φόρο για τα περυσινά εισοδήματα ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει φόρο είτε έχει επιστροφή.

Αναλυτικότερα:

  • Το 36,17% του συνόλου των δηλώσεων είναι χρεωστικές, αυξημένες σε σχέση με το 2022 που ήταν 35,21%. Ο μέσος φόρος διαμορφώθηκε στα 1.573 ευρώ.
  • Για το 16,05% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 410 ευρώ. Ειδικότερα επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.030.822 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
  • Λιγότερες είναι οι μηδενικές δηλώσεις καθώς ανήλθαν στο 47,77% όταν το 2022 αποτελούσαν το 51,54%.

Στο μεταξύ για πολλούς φορολογούμενους ο χρόνος για την υποβολή συγκεκριμένων δηλώσεων εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου. Ειδικότερα μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα δηλώσεις που αφορούν:

1. Αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

2. Εισοδήματα φορολογούμενων που απεβίωσαν. Οι κληρονόμοι υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 202.

3. Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Χωρίς τέλος επιτηδεύματος 66.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις – επαγγελματίες λόγω νέων προσλήψεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider