Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνα» ως 500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνα» ως 500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων
Η κλεψύδρα αδειάζει για τους φορολογούμενους που θέλουν να κάνουν διορθώσεις χωρίς πρόστιμα, Περίπου 300.000 έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή τη δήλωσή τους. Πότε «σβήνονται» τα πρόστιμα στους «ξεχασιάρηδες». Ποιες φορο-δηλώσεις υποβάλλονται έως το τέλος του έτους.

Η κλεψύδρα αδειάζει για τους φορολογούμενους που διαπίστωσαν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις και θέλουν να κάνουν διορθώσεις χωρίς πρόστιμα αλλά και για περίπου 300.000 οι οποίοι έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή να υποβάλουν τη δήλωσή τους.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 15:00. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις μετά τη συγκεκριμένη προθεσμία απειλούνται με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ.

Εξαιρούνται όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική και τροποποιητική φορολογική δήλωση εφόσον ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ αλλά και όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση με την οποία δεν αλλάζει το ύψος της φορολογητέας ύλης. Για παράδειγμα, διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου.

Επίσης χωρίς πρόστιμα μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, οι δηλώσεις από κληρονόμους για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι που απεβίωσαν καθώς οι φορολογικές δηλώσεις από όσους μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό.

Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό εκκαθαριστικό, ισχύουν τα εξής:

1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

- 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

- 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

- 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

3. Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

- 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

- 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

- 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν, χωρίς να απειλούνται με πρόστιμα, δηλώσεις που αφορούν:

- Αναδρομικά μισθών και συντάξεων. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024.
- Εισοδήματα φορολογούμενων που απεβίωσαν. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.

- Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές του Ιουλίου - Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 ως 50.000 ευρώ

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο το 64% των εκκαθαριστικών - Στις 31/8 λήγει η προθεσμία

gazzetta
gazzetta reader insider insider