Τέλος επιτηδεύματος: Πώς θα γλιτώσουν από την πληρωμή του επιχειρήσεις και επαγγελματίες 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος επιτηδεύματος: Πώς θα γλιτώσουν από την πληρωμή του επιχειρήσεις και επαγγελματίες 
Νέα ευκαιρία για υποβολή ενστάσεων έως 28/8 από όσους προχώρησαν σε προσλήψεις το 2022. «Έσβησε» το τέλος για 66.000 φορολογούμενους. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τα 400 με 1.000 ευρώ.

Παράθυρο ευκαιρίας για να απαλλαγούν πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν κάθε χρόνο, έχει ανοίξει για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που προχώρησαν σε νέες προσλήψεις προσωπικού το 2022. Ήδη, 66.000 μικρομεσαίοι και επαγγελματίες που αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και μετά έχουν λάβει ατομικές ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ, με τις οποίες ενημερώθηκαν πώς απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος λόγω των προσλήψεων που έκαναν.

Όσοι δεν έχουν λάβει τέτοια ειδοποίηση, παρά το γεγονός ότι αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν ένσταση, από την Παρασκευή 4 Αυγούστου μέχρι τις 28 Αυγούστου 2023.

Το σχετικό έντυπο της έντασης θα βρίσκεται διαθέσιμο στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από την Παρασκευή 4 Αυγούστου. Μαζί με το έντυπο υποβάλλονται όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης. Οι ενστάσεις εξετάζονται από ειδική Επιτροπή. Η απόφαση της Επιτροπής κοινοποιείται στην επιχείρηση και γνωστοποιείται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο αποστέλλει για τις περιπτώσεις αυτές επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις των οποίων η ένσταση γίνεται αποδεκτή.

Τροποποιητική δήλωση

Ειδικά οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ήδη υποβάλει τη φορολογική δήλωση όταν έλαβαν το μήνυμα της ΑΑΔΕ, για να εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα σβήσει από το εκκαθαριστικό τους το τέλος που ξεκινάει από 400 ευρώ και φθάνει έως 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το μέτρο είναι μόνιμο και ισχύει για επαγγελματίες ή μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους. Για παράδειγμα αν μία επιχείρηση αυξήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσει τουλάχιστον έως το τέλος Νοεμβρίου αυτόματα θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλλει το 2024.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη σταδιακή μείωση του τέλους από το 2025 με πλήρη κατάργηση το 2027.

Μέχρι να ξεκινήσει το «κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος, τα ετήσια ποσά ανέρχονται σε:

- 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

- 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

- 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλείνει την ψαλίδα ο οδικός τουρισμός - Η πορεία του Ιουνίου

Πειραιώς: Δυνατές προοπτικές - Eurobank: Focus στα μερίσματα και στην επέκταση - Και επενδυτική βαθμίδα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider