Φορολογικές δηλώσεις: Όλοι ζητούν παράταση της προθεσμίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Όλοι ζητούν παράταση της προθεσμίας
10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Το ΥΠΕΘΟ καλεί λογιστές και φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να εκπνέει στις 31 Ιουλίου 2023, οι λογιστές – φοροτεχνικοί από όλη την Ελλάδα καθώς και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος συνεχίζουν να πιέζουν για παράταση της προθεσμίας και στέλνουν καθημερινά επιστολές στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Όλοι ζητούν παράταση των δηλώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ενώ από την πλευρά του το υπουργείο παρακολουθεί το ρυθμό υποβολής των δηλώσεων και καλεί λογιστές και φορολογούμενους να συνεχίσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου. Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου, η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έχει υπερβεί το 80% για να συμπληρώσουν ότι «διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για παρατάσεις δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο παράτασης των δηλώσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι ανοιχτό με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τις επόμενες ημέρες.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι για να πέσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων στις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:00 οι λογιστές θα πρέπει να πατήσουν τέρμα το γκάζι καθώς μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα πρέπει να κατατεθούν περίπου 1,5 εκατ. δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει να υποβάλλονται 150.000 δηλώσεις. Όπως λένε από την ΑΑΔΕ, το ηλεκτρονικό σύστημα αντέχει τεχνικά και μπορεί να δεχθεί τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων ημερησίως.

Οικονομικό Επιμελητήριο

Ωστόσο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλιας τονίζει ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου δεν είναι εφικτή, δεδομένου ότι:

  • Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί από τα νομικά πρόσωπα το 60% των φορολογικές δηλώσεις (Ε3). Συνεπώς, σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ε3 των τελευταίων ημερών πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι δύσκολες και με σωρεία προβλημάτων.
  • Το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται σωστά στους αγρότες που έχουν και ΚΑΔ πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
  • Η συμπλήρωση του εντύπου Ν για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 άνοιξε στις 20 Μαΐου 2023.
  • Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε ότι εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμα υποβληθεί περίπου 1.500.000 Φορολογικές δηλώσεις Ε1 Φυσικών προσώπων.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι:

  1. Το 49,14% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 5.021.010 δηλώσεων οι 2.467.324 είναι μηδενικές.
  2. Για το 16,59% των φορολογικών δηλώσεων α προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 372 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου έχουν ήδη λάβει 552.421 φορολογούμενοι και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 125 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
  3. Το 34,27% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.720.700 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.226 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία - Οι τρεις παρεμβάσεις

Οικονομικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για νοικοκυριά, νέους, δημοσίους υπαλλήλους, ιδιοκτήτες ακινήτων

Π. Τσακλόγλου: Πώς θα διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι με χρέη που θέλουν να βγουν στη σύνταξη - Το σχέδιο για φορολόγηση επαγγελματικών ταμείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider