ΕΦΚΑ: Έρχεται «μποναμάς» σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση - Ποιοι είναι οι τυχεροί

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Έρχεται «μποναμάς» σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση - Ποιοι είναι οι τυχεροί
Η αναμονή για την προσαύξηση έφτανε και τα 7 χρόνια, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αναδρομικά της τάξης των 30.000 ευρώ - Τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά έως το φθινόπωρο

Προσαυξήσεις και αναδρομικά έως και επτά ετών θα δουν στις συντάξεις τους εντός του καλοκαιριού χιλιάδες ασφαλισμένους που είχαν διπλή ασφάλιση και παρόλα αυτά λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη.

Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει την καταβολή των αυξημένων ποσών σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου έως και την 30η Ιουνίου 2022, έλαβαν την πρώτη σύνταξη και εκκρεμούσε ο υπολογισμός των επιπλέον εισφορών που είχαν καταβάλλει. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις η αναμονή για την προσαύξηση έφτανε και τα 7 χρόνια, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αναδρομικά της τάξης των 30.000 ευρώ.

Τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά στους δικαιούχους έως το τέλος του καλοκαιριού, με στόχο οι εκκρεμότητες -που αγγίζουν τις 15.000- να έχουν απομειωθεί έως το φθινόπωρο.

Όσο για τους «παλαιούς» συνταξιούχους, που δεν έχουν λάβει τις προσαυξήσεις που δικαιούνται λόγω παράλληλης ασφάλισης, το ΕΝΔΙΣΥ προχώρησε προ ημερών στην υποβολή συμπληρωματικού υπομνήματος, επί της μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το πρόβλημα αφορά όλους εκείνους τους συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν σύνταξη πριν από την έναρξη λειτουργίας του νόμου 4387/16, δηλαδή πριν από την 13η Μαΐου 2016.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν παράλληλη ασφάλιση, λόγω του συγκεκριμένου νόμου, δικαιούνται προσαύξησης, επί της σύνταξης που έχουν ήδη λάβει και αυτό με τον επανυπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2019.

Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλισμένοι δικαιούνται, για το διάστημα της παράλληλης ασφάλισής τους έως το 2016, προσαύξηση 0,075% στο ποσοστό αναπλήρωσης που θα δοθεί επιπλέον στη σύνταξη, καθώς πλήρωναν εισφορές ταυτόχρονα σε δύο Ταμεία.

Ωστόσο η προσαύξηση αυτή δεν είχε μέχρι πρότινος δοθεί, καθώς δεν μπορούσε να υπολογιστεί -σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ-λόγω έλλειψης του κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος. Έτσι υπήρχαν συνταξιούχοι που περίμεναν ακόμη και από το 2016 να εισπράξουν το επιπλέον ποσό που δικαιούνταν.

Ποιοι είναι οι τυχεροί

Οι συνταξιούχοι που δικαιούνται την προσαύξηση, ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
  • αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του ΕΝΔΙΣΥ, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ4), θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61 ευρώ τον μήνα μεικτά. Παράλληλα, ο συνταξιούχος θα λάβει 38.746,41 ευρώ αναδρομικά, μεικτά (478,61 ευρώ x 81 μήνες = 38.767,41 ευρώ).

Αντίστοιχα συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87 ευρώ τον μήνα μεικτά. Θα λάβει δε και αναδρομικά 30.121,47 ευρώ (371,87 ευρώ x 81 μήνες = 30.121,47 ευρώ μεικτά).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραδόθηκε στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ το Εγχειρίδιο Λειτουργίας για ταχεία έκδοση συντάξεων

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για τον χρόνο παραμονής σε δημόσια υπηρεσία μετά το 67ο έτος

ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται τα αυξημένα επιδόματα με τα αναδρομικά σε 37.757 δικαιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider