Ασφαλιστική ενημερότητα: Τι ισχύει από σήμερα για όσους δεν πλήρωσαν τις εισφορές του 2022

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλιστική ενημερότητα: Τι ισχύει από σήμερα για όσους δεν πλήρωσαν τις εισφορές του 2022
Από σήμερα όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά

Εξέπνευσε χθες η προθεσμία που είχαν οι μη μισθωτοί με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες παραμένει από σήμερα ασφαλιστικά εκπρόθεσμος, διατηρώντας ωστόσο την επιλογή:

  • είτε να εντάξουν στη ρύθμιση των 24 δόσεων όλες τις οφειλές τους και να πληρώνουν παράλληλα και την τρέχουσα μηνιαία εισφορά
  • είτε να καταβάλλουν το σύνολο του ποσού που χρωστούν στον ΕΦΚΑ - ΚΕΑΟ.

Να σημειωθεί πως όσοι εντάξουν τις εισφορές υγείας αλλά και κύριας ασφάλισης στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων και την χάσουν, δεν μπορούν να ξαναρυθμίσουν την ίδια οφειλή.

Εξάλλου από σήμερα όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά-χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Για ποιους παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα έως το 2024

Σημειώνεται τέλος ότι, όσον αφορά ειδικά στην ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, αυτή έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από την επόμενη χρονιά, για να διατηρήσει κάποιος την ασφαλιστική του ικανότητα θα πρέπει είτε να μην έχει χρέη, είτε να έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση.

Μέχρι τις 29/2/2024, παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος των κατωτέρω προσώπων και των μελών των οικογενειών τους:

- Των ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, του πρώην Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) και των ασφαλισμένων του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών και του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α., της παρ. 7 του άρθρου 30 του Ν. 4320/2015 (Α΄ 29).

- Των ανέργων ηλικίας άνω των είκοσι εννέα (29) και έως πενήντα πέντε (55) ετών της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 2768/1999 (Α΄ 273).

- Των ανέργων ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), ηλικίας άνω των τριάντα (30) και έως εξήντα επτά (67) ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, της παρ. 8 τουάρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α΄ 65), παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και δεν έχουν οφειλές προερχόμενες από τον πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης.

Τέλος, όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για τον χρόνο παραμονής σε δημόσια υπηρεσία μετά το 67ο έτος

Έρχεται τριπλή πληρωμή αυξημένων επιδομάτων από ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ - Οι ημερομηνίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider