Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτώσεις και οι δόσεις - Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων - Πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτώσεις και οι δόσεις - Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων - Πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση
Χωρίς αλλαγές για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων, «φουσκωμένος» για όσους απέκτησαν ακίνητα το 2022 και «κουρεμένος» ή ακόμη και μηδενικός για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα έρθει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Χωρίς αλλαγές για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων, «φουσκωμένος» για όσους απέκτησαν ακίνητα το 2022 και «κουρεμένος» ή ακόμη και μηδενικός για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα έρθει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. To Σάββατο 29 Απριλίου η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει την ανάρτηση των εκκαθαριστικών για το 2023 στους προσωπικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στη ψηφιακή πύλη MyAADE και διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Απριλίου.

Η εξόφληση του φόρου ακινήτων, ο οποίος συνολικά ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

Οι διορθώσεις

Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό λάθη στα στοιχεία των ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν υποβάλλοντας εμπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Το «ραβασάκι»

Στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα αναγράφεται η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας (αξία εμπράγματων δικαιωμάτων) που έχει προκύψει με την εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών υπολογισμού του φόρου όπως επίσης και:

  • Ο κύριος φόρος.
  • Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
  • Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.
  • Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ πριν και μετά τις εκπτώσεις ή τις προσαυξήσεις.

Στο έντυπο θα αναγράφονται ακόμη, οι προθεσμίες για τις δόσεις που φέτος φθάνουν τις δέκα καθώς και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

  1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.
  2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.
  6. Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι «φουσκωμένος» για τους φορολογούμενους που απέκτησαν ακίνητα του 2022 ενώ θα είναι «κουρεμένος» για όσους προχώρησαν το 2022 σε πώληση ακινήτων ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά και τα εγγόνια τους εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ.

Έκπτωση 50%

Ο ΕΝΦΙΑ ψαλιδίζεται στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Χωρίς φόρο

Δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Έρχεται το Σαββατοκύριακο ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ - «Βρέχει» επιστροφές φόρου εισοδήματος

Τέλος επιτηδεύματος: Πότε θα σβήσει οριστικά για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις

Στην προεκλογική μάχη μισθοί, εισφορές και συντάξεις - Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

gazzetta
gazzetta reader insider insider