To 56% λέει ψέματα στο βιογραφικό του: Ποιοι είναι οι λόγοι - «Πρωταγωνιστούν» οι νέοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To 56% λέει ψέματα στο βιογραφικό του: Ποιοι είναι οι λόγοι - «Πρωταγωνιστούν» οι νέοι
Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά εργασίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε την «μισή» αλήθεια ή ένα «αθώο» ψέμα για να πάρουν μία θέση.

Η σύνταξη ενός «δυνατού» βιογραφικού για την εύρεση εργασίας ή την περαιτέρω επαγγελματική ανέλιξη αποτελεί «κλειδί» για πολλούς φιλόδοξους εργαζόμενους στον εργασιακό στίβο, ωστόσο η ειλικρίνεια για περισσότερους από τους μισούς εξ αυτών δεν φαίνεται να αποτελεί... «αρετή».

Έρευνα του ResumeLab με δείγμα 1.051 Αμερικανούς υπαλλήλους αποκάλυψε πως το συντριπτικό 93% των ερωτηθέντων γνωρίζει κάποιον που έχει γράψει ψέμματα στο βιογραφικό του, με τα πιο κοινά ψέματα να σχετίζονται με την εργασιακή εμπειρία (27%), τις δεξιότητες (18%) και τις ευθύνες που αναλάμβανε (17%). Άλλοι παράγοντες «ανειλικρίνειας» αφορούν το διάστημα που εργάστηκαν σε μία επιχείρηση (16%) ενώ «φούσκωναν» τον μισθό που λάμβαναν (10%).

Ωστόσο, μόνο το 31% έγινε «τσακωτό», με το 65% εξ αυτών είτε να επιπλήττονται είτε να μην προσλαμβάνονται, με αποτέλεσμα μόνο σχεδόν 1 στους 3 να απολύεται ή να χάνει οριστικά την θέση του. Μάλιστα, το 36% των ερωτηθέντων ομολόγησε ότι είπε ψέματα στο βιογραφικό του.

Κλάδος, Φύλο και Ηλικία

Οι άνδρες (58%) λένε ψέματα πιο συχνά από τις γυναίκες (41%) στο βιογραφικό τους. Όσον αφορά την ηλικία, το 38% των νέων (ηλικίας 18-39 ετών) παραδέχονται ότι λένε ψέματα πιο συχνά από τους άνω των 40 χρονών (που κι αυτοί το κάνουν στο 30%). Αναφορικά με τα επαγγέλματα:

  1. Οι υπάλληλοι στο λιανεμπόριο εργάζονται μόλις το 50% από το διάστημα που έχουν στα βιογραφικά τους.
  2. Οι επαγγελματίες της εκπαίδευσης και της υγείας (30%) έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πουν ψέματα.

Οι λόγοι για τα ψέματα

  • το 37% δεν είχε δουλειά για μεγάλο διάστημα
  • το 18% πίστευε πως δεν θα αποκαλυφθεί
  • το 18% ήθελε υψηλότερο μισθό για τη θέση που θα έπαιρνε
  • το 17% δεν είχε αρκετά προσόντα για να αναλάβει το πόστο

Ποιος δεν λέει ψέματα και γιατί;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας σχετικά με τους λόγους που ορισμένοι άνθρωποι λένε την αλήθεια στα βιογραφικά τους, σχετίζεται με λόγους ηθικής, με το 38% να δηλώνει πως δεν θέλουν να φανούν ανέντιμοι (38%).

Ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος είναι ο φόβος να γίνουν αντιληπτοί πως ψεύδονται (31%), με το 24% των ερωτηθέντων να προτιμά την ειλικρίνεια και τις συνέπειές της ενώ το πλειοψηφικό 75% των ερωτηθέντων δεν ένιωθε κατάλληλο για τη δουλειά και επέλεξε ξανά την εντιμότητα.

Η έρευνα συμπεραίνει πως το 56% των ανθρώπων λένε ψέματα στο βιογραφικό τους - είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι.

Πάνω από το 10% των ανθρώπων που στην αρχή ισχυρίστηκαν ότι δεν είπαν ποτέ ψέματα, διαψεύστηκαν άθελά τους, όπως φάνηκε από τις ακόλουθες ερωτήσεις με τους νέους να είναι πιο επιρρεπείς στην «εξαπάτηση»:

  1. Έχετε πει ποτέ ότι είστε καλοί σε κάτι στο βιογραφικό σας που δεν θα νιώθατε άνετα να κάνετε όταν σας ζητηθεί; (15% είπε ναι)
  2. Έχετε παρατείνει ποτέ τις ημερομηνίες μιας θέσης στην οποία δουλέψατε; (13% είπε ναι)
  3. Έχετε υπερβάλει ποτέ στις δεξιότητες ή τις ευθύνες που είχατε σε προηγούμενες θέσεις εργασίας; στο βιογραφικό σας; (11% είπε ναι)

Συμπεράσματα

Η έρευνα υπογραμμίζει πως τελικά το να γράφει κάποιος ψέματα ή έστω μισές αλήθειες σε ένα βιογραφικό συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι πιστεύαμε.

Kαταληκτικά, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  • Η μεγάλη πλειοψηφία (93%) των ανθρώπων γνωρίζει ένα άτομο που είπε ψέματα στο βιογραφικό του.
  • Από αυτούς που είπαν ψέματα σε ένα βιογραφικό, μόνο το 21% απώλεσε οριστικά τη θέση εργασίας
  • Τα πιο συνηθισμένα ψέματα σε ένα βιογραφικό είναι σχετικά με την εργασιακή εμπειρία (27%), τις δεξιότητες (18%) και τα εργασιακά καθήκοντα (17%).
  • Μόνο το 36% παραδέχθηκε ανοιχτά ότι λέει ψέματα στο βιογραφικό του.
  • Από το 65% όσων είπαν ότι δεν είπαν ποτέ ψέματα στο βιογραφικό τους, 1 στους 3 «λύγισε» με το πραγματικό ποσοστό των «ψευτών» να ανέρχεται σε 56%.
  • Οι άνδρες (58%) λένε ψέματα πιο συχνά από τις γυναίκες (41%).
  • Ο πιο σημαντικός λόγος που οι άνθρωποι λένε ψέματα στο βιογραφικό τους είναι να έμειναν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΡΓΑΝΗ: Κατά 263.263 αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα – Άνοδος 12,4% στο μέσο μισθό

Δώρο Χριστουγέννων σε 1.186 εργαζόμενους, μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

Ήρθε η ώρα των αυξήσεων στις συντάξεις 1,7 εκατ. δικαιούχων - «Κλειδί» η προσωπική διαφορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider