Σχέδιο κατάργησης των ασφαλιστικών εισφορών με τη «βούλα» του ΟΟΣΑ - Τι προτείνει

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο κατάργησης των ασφαλιστικών εισφορών με τη «βούλα» του ΟΟΣΑ - Τι προτείνει
Ο Οργανισμός προτείνει την απαλλαγή από τις εργοδοτικές εισφορές των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν νέες προσλήψεις, ως κίνητρο για την απασχόληση των νέων

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών αναζητά δημοσιονομικό χώρο για μια περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα σε μια προεκλογική χρονιά όπως το 2023, ο ΟΟΣΑ έρχεται να του προσφέρει ένα ανέλπιστο «δώρο».

Στην ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα που δημοσιοποίησε χθες, ο Οργανισμός προτείνει την απαλλαγή από τις εργοδοτικές εισφορές των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν νέες προσλήψεις, ως κίνητρο για την απασχόληση των νέων, χωρίς επαγγελματική εμπειρία εργαζόμενων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια νέα παρέμβαση στο πεδίο των εισφορών, πέραν της ήδη θεσμοθετημένης μείωσης κατά 3% που θα ισχύσει και φέτος. Ήδη, πάντως, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει την τελευταία τριετία κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Απομένουν 0,6 π.μ. έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της περικοπής κατά 5 μονάδες, όπως ήταν η αρχική κυβερνητική δέσμευση.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για τον επιχειρηματικό κόσμο, αποτελεί ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό μέτρο, καθώς ενισχύει την απασχόληση και μειώνει την ανεργία. Μάλιστα μπορεί να «κουμπώσει» και με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε να περιοριστεί η μη μισθολογική δαπάνη και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν την αύξηση.

Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας φαίνεται ότι λειτουργεί ως «τροχοπέδη» στην όποια πρόθεση για σημαντική αύξηση των μισθών και δη του κατώτατου.

Μάλιστα, το άθροισμα εισφορών εργαζομένου - εργοδότη είναι το πέμπτο υψηλότερο στις χώρες της Ε.Ε. και κατά 14,2 π.μ. υψηλότερο από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ, μπορεί ο εργαζόμενος να λαμβάνει σήμερα μεικτό κατώτατο μισθό 773,5 ευρώ (σε 12μηνη βάση), που αντιστοιχεί σε καθαρές αποδοχές ύψους 664,3 ευρώ, όμως ο εργοδότης επιβαρύνεται συνολικά με 947,8 ευρώ ανά μήνα.

Η πρόταση του ΟΟΣΑ

Βέβαια η πρόταση του ΟΟΣΑ αφορά μια ευρύτερη παρέμβαση στο σκέλος των εισφορών, με το μηδενισμό τους για πρόσληψη νέων εργαζομένων με περιορισμένη εμπειρία.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να μηδενίσει τις κοινωνικές εισφορές των εργοδοτών, όταν απασχολούν νέους εργαζομένους μερικής απασχόλησης με ελάχιστη προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, μειώνοντας έτσι το κόστος απασχόλησής τους και δίνοντας στους εργαζόμενους αυτούς την ευκαιρία να μπουν στην αγορά εργασίας» επισημαίνεται στην έκθεση.

Παρότι αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα ποσοστά συμμετοχής των νέων στην απασχόληση, εντούτοις κατατάσσει την χώρα μας στους ουραγούς της ΕΕ σε επίπεδο προσλήψεων νέων ατόμων, γυναικών και συνταξιούχων.

«Η απασχόληση των νέων είναι χαμηλή στην Ελλάδα, παρά την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε την περίοδο του κορονοϊού. Ωστόσο η αύξηση της απασχόλησης των νέων μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της γήρανσης του εργατικού δυναμικού και να υποστηρίξει την παραγωγικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης («Πρώτο Ένσημο) για την ενθάρρυνση των εργοδοτών να προσλαμβάνουν νέους με μικρή εργασιακή εμπειρία βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση» .

Εστιασμένη εκπαίδευση και ευελιξία ωραρίου

Ο ΟΟΣΑ προτείνει επίσης στο πεδίο της απασχόλησης:

  • την αναμόρφωση όλων των επιπέδων εκπαίδευσης ώστε να επικεντρωθεί περισσότερο στις δεξιότητες και την εμπειρία που απαιτείται στην αγορά εργασίας
  • περισσότερη ευελιξία στο ωράριο, αλλά και στην εξ αποστάσεως εργασία, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι με δεσμεύσεις (οικογένεια, σπουδές κλπ) να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας
  • υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων για τη διαπραγμάτευση του χρόνου εργασίας, της τηλεργασίας και άλλων πτυχών της ευέλικτης εργασίας.

«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες του ΟΟΣΑ με τους λιγότερο ευέλικτους κανονισμούς για τον χρόνο εργασίας, ακόμη και μετά από κάποιους κανόνες ευελιξίας που θεσμοθετήθηκαν στα μέσα του 2021, λόγω της πανδημίας. Στην Ελλάδα η τηλεργασία ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ, στην προ Covid περίοδο. Έγινε σημαντική και πολύτιμη πρακτική για πολλούς εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του Covid, όμως πλέον πολλοί χώροι εργασίας επέστρεψαν στις πρακτικές που ίσχυαν πριν από την πανδημία» υποστηρίζει ο Οργανισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μείωση εισφορών ως αντίβαρο στην αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Οι ανατροπές του 2023 σε συντάξεις, εισφορές και επιδόματα

Πού θα «κλειδώσει» η αύξηση εισφορών για τους επαγγελματίες - Ξεκίνησε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider