Αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης: Η διαδικασία υπαγωγής στο ΤΕΚΑ και οι νέοι κλάδοι που θα ενταχθούν το 2023

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης: Η διαδικασία υπαγωγής στο ΤΕΚΑ και οι νέοι κλάδοι που θα ενταχθούν το 2023
Ήδη εργαζόμενοι που είναι κάτω των 35 ετών, καθώς και όσοι δεν είχαν έως σήμερα επικουρικό ταμείο μπορούν να μετακινηθούν (προαιρετικά) στο ΤΕΚΑ

Δικαίωμα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) έχουν πλέον φέτος νέες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Ήδη εργαζόμενοι που είναι κάτω των 35 ετών, καθώς και όσοι δεν είχαν έως σήμερα επικουρικό ταμείο μπορούν να μετακινηθούν (προαιρετικά) στο ΤΕΚΑ και να δημιουργήσουν το δικό τους «ατομικό κουμπαρά».

Με μια απλή αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr οι 35ρηδες του e-ΕΦΚΑ μπορούν ήδη από την Τετάρτη να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31/12/2023.

Το ΤΕΚΑ, που σταδιακά πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ), μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του γνωρίζει μια απρόσμενη επιτυχία, αφού στο τέλος του 2022 οι ασφαλισμένοι του έχουν υπερβεί τους 150.000 ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις.

Από τον Μάρτιο του 2023, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΕΚΑ θα παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, κ.λπ.). Το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ σε αυτή την περίπτωση διατηρείται μέχρι τη συμπλήρωση του 35 ου έτους της ηλικίας τους.

Βημα - βήμα η διαδικασία

Η διαδικασία αλλαγής φορέα επικουρικής ασφάλισης είναι εύκολη και απαιτεί μόνο μερικά κλικς. Για τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης, οι μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, πρέπει να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), ο οποίος είναι διαθέσιμος από τις οικονομικές υπηρεσίες του φορέα απασχόλησής τους. Επιπλέον πρέπει να μεριμνούν για την ενημέρωση του εργοδότη σχετικά με την αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης.

Αντίστοιχα, οι μη μισθωτοί με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης πρέπει να γνωρίζουν τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) τους, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Επιπλέον θα λαμβάνουν εφεξής διακριτό ειδοποιητήριο για την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΤΕΚΑ.

Σε περίπτωση άσκησης παράλληλης δραστηριότητας, αρκεί η δήλωση της μισθωτής δραστηριότητας και ο ΑΜΕ.

Με την οριστική υποβολή της σχετικής αίτησης, οι εργοδότες ενημερώνονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στο Μητρώο Εργοδοτών. Η ενεργοποίηση της αλλαγής φορέα πραγματοποιείται τον μεθεπόμενο της αίτησης μήνα, ώστε να παρέχεται επαρκής χρόνος στους εργοδότες να αποτυπώσουν την αλλαγή ασφάλισης στην καρτέλα του εργαζομένου και να ξεκινήσουν την υποβολή διακριτής ΑΠΔ ΤΕΚΑ.

Επισημαίνεται ότι η αλλαγή του φορέα γίνεται μόνο μία φορά και δεν δύναται να ανακληθεί. Εφόσον οι ασφαλισμένοι επιλέξουν τη μετάβαση, τότε για το υπόλοιπο του εργασιακού και ασφαλιστικού τους βίου, θα υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΚΑ αντί για του e-ΕΦΚΑ.

Ο ασφαλισμένος πληκτρολογεί την ηλεκτρονική διεύθυνση https://be.teka.gov.gr/ και πραγματοποιεί είσοδο στο σύστημα με τη χρήση των κωδικών TAXISnet και παράλληλη αποστολή OTP (One Time Password) με SMS στον επιβεβαιωμένο αριθμό κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει.

Μετά από επιτυχή είσοδο, ανακατευθύνεται στην αρχική σελίδα της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης από τον e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ», όπου βλέπει τα στοιχεία του και ενημερώνεται για τις προϋποθέσεις αλλαγής φορέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει τη δυναμική του το ΤΕΚΑ - Τους 145.000 έφτασαν οι νέοι ασφαλισμένοι

Ρεκόρ 135.000 ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ - Κατά προτεραιότητα η είσπραξη των εισφορών του

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider