Μείωση εισφορών ως αντίβαρο στην αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση εισφορών ως αντίβαρο στην αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι ζητούν οι επιχειρηματίες
Ο νέος κατώτατος μισθός ίσως υπερβεί κατά πολύ το πεδίο των 751 ευρώ, δηλαδή τα προ-μνημονίων επίπεδα και θα κινηθεί κοντά στο ύψος του πληθωρισμού του 2022

Νομοθετική διάταξη ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, για το νέο χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης που αφορά στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύσει για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα από την 1η Απριλίου.

Επιστημονικά ινστιτούτα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα κληθούν να υποβάλλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ, το οποίο έως τα μέσα Μαρτίου θα παραδώσει το πόρισμά του στον υπουργό Εργασίας, ώστε να διαμορφώσει την τελική εισήγηση που θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Αν μάλιστα η εκλογική αναμέτρηση καθοριστεί για τις 2 Απριλίου, τότε η αύξηση στον βασικό μισθό θα αποτελέσει προεκλογικό ατού για την κυβέρνηση, όσο και αν ο πρωθυπουργός θέλησε να συνδέσει την επίσπευση της αύξησης με τους εργαζόμενους στον τουρισμό που θα ξεκινούν τη σεζόν.

Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως με βάση τις αυξήσεις που έχουν ήδη δοθεί σε εργαζομένους ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι πως η αγορά μπορεί να «αντέξει» μια μεγαλύτερη αύξηση του βασικού μισθού, που αφορά περί τους 650.000 εργαζόμενους.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει ακόμη και διψήφιες μισθολογικές αυξήσεις για την επόμενη διετία, ενώ ακόμη και οι μικρομεσαίοι που είχαν να διαχειριστούν έναν δύσκολο χειμώνα, δεδομένης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται πως μπορούν να δώσουν αυξήσεις στο προσωπικό τους από την άνοιξη και μετά που εκκινεί η τουριστική σεζόν.

Από 751 έως 780 ευρώ η αύξηση

Το ποσό της αύξησης θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προς τα τέλη Μαρτίου, συνεκτιμώντας την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, η οποία θα βασιστεί στις προτάσεις των επιστημονικών φορέων.

Ωστόσο, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα υπερβεί κατά πολύ το πεδίο των 751 ευρώ, δηλαδή τα προ-μνημονίων επίπεδα και θα κινηθεί κοντά στο ύψος του πληθωρισμού του 2022.

Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό αύξησης θα ξεπεράσει το μετριοπαθές 5% - 5,5% (που θα «έδινε» μισθό 751 ευρώ), με δύο σενάρια να είναι τα επικρατέστερα:

  • είτε θα αυξηθεί κατά 7,75%, όσο δηλαδή ήταν και η αύξηση των συντάξεων που ισχύει από 1/1/2023, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 770 ευρώ
  • είτε να αυξηθεί στο πεδίο πέριξ του 9,9% που είναι το ποσοστό του φετινού πληθωρισμού. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος κατώτατος θα αγγίξει τα 780 ευρώ.

«Δεδομένης της υποχώρησης της ανεργίας, της ανάπτυξης, αλλά και του υψηλού πληθωρισμού θεωρείται ρεαλιστική μια αύξησηπου θα κινείται μεταξύ 7,5% και 8%, δηλαδή μια αύξηση της τάξης των 53 ως 58 ευρώ το μήνα, ώστε ο κατώτατος μισθός από 713 ευρώ (μικτά) που είναι σήμερα να ξεπεράσει τα 770 ευρώ (μικτά)» επισημαίνει στο insider.gr στέλεχος φορέα που συμμετέχει στην δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται πως μαζί με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας.

Τι λένε οι εργοδότες

Μέτρα στήριξης ζητά η επιχειρηματική κοινότητα ως «αντίβαρο» σε μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Μία νέα ασφαλιστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, θα τις βοηθούσε προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Βιομήχανοι αλλά και επιχειρηματικός κόσμος ζητούν επίμονα την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και το «πάγωμα» της επικείμενης αύξησης (κατά 9%) στις εισφορές 1,2 εκατομμυρίων ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Τα ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές θα αναρτηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου, επομένως η όποια κυβερνητική πρωτοβουλία θα πρέπει να αναληφθεί νωρίτερα. Το σενάριο που έχει πέσει στο «τραπέζι» είναι εκείνο της κατάργησης της εισφοράς υπέρ της ανεργίας (10 ευρώ/μήνα), γεγονός που θα προκαλέσει ελάφρυνση 4% στο ασφαλιστικό πακέτο των επαγγελματιών. Σε αυτή την περίπτωση η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία από τα 210 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 231 ευρώ και με την μείωση των 10 ευρώ στα 221 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έχουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, καθώς θεωρούν ότι η αύξησή του θα βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και εντέλει θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Ωστόσο ζητούν από την κυβέρνηση επιπλέον μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο μη μισθολογικό κόστος, αλλά και την ενεργειακή κρίση.

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της διεκδικεί την επαναφορά των διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νωρίτερα και μεγαλύτερη η αύξηση του κατώτατου μισθού - Το κυβερνητικό σχέδιο

Μητσοτάκης: Από 1η Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Πού θα «κλειδώσει» η αύξηση εισφορών για τους επαγγελματίες - Ξεκίνησε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider