Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή της επιταγής ακρίβειας και του έκτακτου Δώρου των 600 ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή της επιταγής ακρίβειας και του έκτακτου Δώρου των 600 ευρώ
«Σκυταλοδρομία» πληρωμών ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου για ένστολους και ευάλωτους πολίτες.

Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη πληρωμή της επιταγής ακρίβειας ύψους 250 ευρώ, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου. Ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας θα ξεκινήσει να πιστώνεται το ποσό της επιταγής στους λογαριασμούς εκατομμυρίων συνταξιούχων, ανέργων και ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ στη «βεντάλια» των δικαιούχων ανήκουν και χιλιάδες οικογένειες με παιδιά.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

  • Συνταξιούχοι με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έως 800 ευρώ το μήνα). Ειδικότερα, συνταξιούχος που έχει εισοδήματα μόνο από συντάξεις και λαμβάνει κύρια και επικουρική έως 800 ευρώ θα είναι δικαιούχος της εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ. Επίσης συνταξιούχος που έχει κι άλλα εισοδήματα (π.χ. ενοίκια), εφόσον δεν υπερβαίνει ως ετήσιο εισόδημα τα 9.600 ευρώ, τότε θα λάβει την επιδότηση. Ζευγάρια συνταξιούχων θα λάβουν διπλό επίδομα (500 ευρώ) εφόσον έχουν άθροισμα συντάξεων και λοιπών επιδομάτων έως 1.400 ευρώ το μήνα.
  • Δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας που πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ. Ειδικότερα, την προσαύξηση των 250 ευρώ θα την λάβουν τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας Δεκεμβρίου.
  • Δικαιούχοι της σύνταξης και του επιδόματος μηνός Δεκεμβρίου ανασφάλιστων υπερηλίκων που πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ.

Άλλες δυο κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών θα ενισχυθούν -όχι απαραίτητα με 250 ευρώ- αλλά με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά, ανάλογα με τα τακτικά επιδόματα που εισπράττουν από τον ΟΠΕΚΑ:

  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που έχουν εγκριτική απόφαση χορήγησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης έως τις 20 Νοεμβρίου, θα λάβουν στην πληρωμή Δεκεμβρίου διπλό ποσό επιδόματος.
  • Δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν επιπλέον 1,5 δόση, αρκεί να έχουν υποβάλλει εγκαίρως την αίτηση Α21 και να είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού για το πέμπτο δίμηνο του 2022.

Μακροχρόνια άνεργοι

Συνεχίζουν και σήμερα οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 € που θα καταβάλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας και τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 2, 3, 4, 5. Ακολουθούν το Σάββατο όσοι έχουν τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 6, 7, 8, 9, ενώ την Κυριακή και την Δευτέρα υποβάλουν όλα τα ΑΦΜ.

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

  • Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022
  • Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
  • Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή έως 14.000 € για άγαμους, 20.000 € για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 € για κάθε τέκνο, ή 23.000 € για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 € για κάθε τέκνο.

Η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης έχει ως εξής: Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous, ως εξής:

- Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση

- Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ)

- Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Εφάπαξ πληρωμή 600 ευρώ στους ένστολους

Με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση θα πληρωθεί το έκτακτο Δώρο των 600 ευρώ στους αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και γενικά όλο το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα γίνει ξεχωριστή πίστωση για το έκτακτο Δώρο των 600 ευρώ από την πληρωμή της τακτικής μισθοδοσίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος μετράει αντίστροφα από την 18η Δεκεμβρίου και μετά, καθώς στην εγκύκλιο του αρμόδιου αν. υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, που δημοσιεύτηκε αναφέρεται καθαρά πως η ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση αποστέλλεται μέχρι και την 18η Δεκεμβρίου 2022 στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Ωστόσο στην εγκύκλιο ανοίγει και ένα «παράθυρο» πληρωμής του έκτακτου Δώρου εντός Ιανουαρίου, καθώς ο φόρτος των εορταστικών πληρωμών είναι προφανώς μεγάλος. Έτσι δια παν ενδεχόμενο, διευκρινίζεται πως «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2022, η εν λόγω καταβολή δύναται, κατ' εξαίρεση, να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2023».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλός Χριστουγεννιάτικος μποναμάς με επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ανοίγει η πλατφόρμα για την «επιταγή ακρίβειας» 250 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

Επιταγή ακρίβειας: Τα κριτήρια χορήγησης των 250 ευρώ τον Δεκέμβριο - Όλη η ρύθμιση

gazzetta
gazzetta reader insider insider