Χρέη στην Εφορία: Ραντεβού το Σεπτέμβρη για πλειστηριασμούς ακινήτων, έρχεται η λίστα των μεγαλοοφειλετών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρέη στην Εφορία: Ραντεβού το Σεπτέμβρη για πλειστηριασμούς ακινήτων, έρχεται η λίστα των μεγαλοοφειλετών
Στις 19 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει ξανά το ηλεκτρονικό σφυρί για τα ακίνητα μεγαλοοιφειλετών ενώ «κλείνει» και δίνεται στη δημοσιότητα η «μαύρη» λίστα με τα ονόματα των φορολογούμενων που χρωστούν σε Δημόσιο και ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας.

Η καλοκαιρινή ραστώνη «παγώνει» το θερμόμετρο στο μέτωπο των πλειστηριασμών ακίνητων για χρέη στην Εφορία. Η ΑΑΔΕ πάτησε προσωρινά φρένο στους πλειστηριασμούς για να επανέλθει το Σεπτέμβριο.

Το ηλεκτρονικό σφυρί για τα ακίνητα φορολογούμενων που έχουν αφήσει μεγάλα χρέη στην Εφορία θα χτυπήσει ξανά στις 19 Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό της ΑΑΔΕ τη συγκεκριμένη ημέρα θα βγουν στο σφυρί 2 οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη, 1 διαμέρισμα στη συμπρωτεύουσα, μια κατοικία στο Καστρί και μια μεζονέτα στη Κηφισιά.

Η ΑΑΔΕ επιχειρεί με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και τους πλειστηριασμούς ακινήτων να πιέσει τους οφειλέτες της Εφορίας να τακτοποιήσουν τα χρέη τους ενώ στο «οπλοστάσιό» της βρίσκεται και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών.

Οι δυο «μαύρες» λίστες με τα στοιχεία φορολογούμενων που έχουν «φεσώσει» με πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας την Εφορία και τον ΕΦΚΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και σύντομα οι μεγαλοοφειλέτες με απλήρωτα για πάνω ένα χρόνο χρέη θα δουν το όνομά τους να φιγουράρει στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).

Πρόκειται για επανεργοποίηση του μέτρου που έχει παγώσει από τις 10 Ιουλίου 2019 για φυσικά πρόσωπα και τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα.

Στο μεταξύ με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή έχουν επέλθει αλλαγές στη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Αναλυτικότερα:

  • Καταργήθηκε η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού.
  • Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμόν δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.
  • Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.
  • Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και Τελωνείων, είκοσι (20) ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.
  • Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι πρότινος θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η κυβερνητική κρίση στην Ρώμη, ενδιαφέρει (πολύ) την Αθήνα

ΑΔΜΗΕ: 6 προσφορές στον πρώτο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Πού πήγε το think tank του Αλέξη; - Η Κουμουνδούρου ετοιμάζει πρόγραμμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider