Πάνω από 75.000 συντάξεις εν αναμονή θα περάσουν από το «Ψηφιακό Δωμάτιο» του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 75.000 συντάξεις εν αναμονή θα περάσουν από το «Ψηφιακό Δωμάτιο» του ΕΦΚΑ
Ο ΕΦΚΑ ετοιμάζεται να θέσει στην υπηρεσία των πολιτών το λεγόμενο «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας», το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει την καθημερινότητα τόσο των υπαλλήλων όσο και των ασφαλισμένων.

Εντός του Ιουνίου θα καταβληθούν στους ασφαλισμένους οι πρώτες συντάξεις εμπιστοσύνης, που αφορούν αιτήματα που είχαν υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Οι συντάξεις αυτές θα εκδοθούν με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα Άτλας και την ΗΔΙΚΑ, ενώ και ο ασφαλισμένος ίσως χρειαστεί να δηλώσει ή να προσκομίσει κάποια έγγραφα που να πιστοποιούν τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης. με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής του.

Ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων, ενώ οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΚΑ ετοιμάζεται να θέσει στην υπηρεσία των πολιτών το λεγόμενο «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας», το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει την καθημερινότητα τόσο των υπαλλήλων όσο και των ασφαλισμένων που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους.

Πρόκειται για μια ψηφιακή βάση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, απλή στη λειτουργία της, για ανταλλαγή πληροφοριών, απάντηση ερωτήσεων και υποβολή τυχόν εγγράφων που απουσιάζουν. Ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι τριπλός: οικονομία χρόνου, καλύτερη εξυπηρέτηση και γρηγορότερη απονομή συντάξεων. Μάλιστα οι αρμόδιοι υπάλληλοι που θα απαντούν στη νέα αυτή υπηρεσία έχουν ήδη ξεκινήσει να εκπαιδεύονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας τους αρμοδιότητας.

O ασφαλισμένος θα μπαίνει στο efka.gov.gr ή στο gov.gr και με τους κωδικούς taxis στην πλατφόρμα ” Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας”, όπου και θα αναρτά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα παρακολουθεί την πορεία της αίτησής του.

«Οι όποιες βελτιώσεις στην εξυπηρέτηση με το 1555 κι ο σημαντικός περιορισμός των εκκρεμών συντάξεων δεν μας αρκούν. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τη μάχη σ’ όλα τα επίπεδα. Τώρα έρχεται και το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» ΕΦΚΑ και εν αναμονή συνταξιούχων που θα επιταχύνει ακόμα πιο πολύ την έκδοση των συντάξεων» έγραψε χθες σε ανάρτησή του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, που μαζί με τον υφυπουργο Πάνο Τσακλόγλου επισκέφτηκαν το «στρατηγείο» του ΕΦΚΑ για την απόδοση των συντάξεων, στο λεγόμενο Πράσινο Κτίριο στην Κηφισίας.

«Έτσι κι αλλιώς εκείνοι συντονίζονται σε καθημερινή βάση για να εφαρμοστεί γρήγορα ο νόμος 4921/2022 για τις συντάξεις εμπιστοσύνης και τις συντάξεις fast track. Τα θετικά αποτελέσματα αρχίζουν ήδη να φαίνονται στον ορίζοντα και θα καταγραφούν σίγουρα τόσο στο τέλος Μαΐου όσο και στο τέλος Ιουνίου. Η νομοθεσία, η τεχνολογία, τα νέα συστήματα που έχουν υιοθετηθεί, οι νέες διοικητικές μέθοδοι ελέγχου κι οι προσπάθειες φυσικά των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ αποδίδουν ολοένα και περισσότερο. Τελείωσαν ήδη οι εκκρεμότητες μέχρι το 2018, τελειώνουν σε λιγότερο από ένα μήνα όλες σχεδόν οι υποθέσεις του 2019 και του 2020 και θα κλείσουν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι». Υπενθυμίζεται πως σήμερα βρίσκονται σε αναμονή 75.000 αιτήματα για κύρια σύνταξη και 120.000 για επικουρική.

Σύμφωνα με τον υπουργό «το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» θα μας βοηθήσει πολύ σ’ αυτό. Ο πολίτης γλιτώνει ουρές, καθυστερήσεις, ακόμα και ραντεβού, ενώ θα έχει απέναντι του έναν ΕΦΚΑ, ο οποίος λόγω της ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων, θα είναι πραγματικά και αδιαμφισβήτητα υπόλογος απέναντι του για όποια αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Και ο υπάλληλος θα ησυχάσει σε σημαντικό βαθμό από τις αποθήκες, τους φοριαμούς και το διοικητικό χάος μέσα στο οποίο λειτουργούσε για δεκαετίες» ανέφερε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται τον Ιούλιο το ψηφιακό «δωμάτιο επικοινωνίας» στον ΕΦΚΑ - Ποιους ασφαλισμένους αφορά

Εκκρεμείς συντάξεις: Το στοίχημα εκκαθάρισης του στοκ το καλοκαίρι - Οι σκόπελοι ανά Ταμείο και ο «αδύναμος κρίκος»

e-ΕΦΚΑ: Mόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών από τον φορέα