ΕΦΚΑ: «Γκάζι» για τον μηδενισμό 120.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων - Βοήθεια και από τους ιδιώτες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: «Γκάζι» για τον μηδενισμό 120.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων - Βοήθεια και από τους ιδιώτες
Αν το «μέτωπο» των εκκρεμών κύριων συντάξεων κλείσει εντός του καλοκαιριού, τότε μέχρι το τέλος του φθινοπώρου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες απονομής των επικουρικών.

Στη «μάχη» για την εκκαθάριση των 120.000 επικουρικών συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, μπαίνουν από τον Ιούνιο οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ είναι η διεύρυνση των κατηγοριών συνταξιοδοτικών αιτήσεων που αναλαμβάνουν οι πιστοποιημένοι ιδιώτες, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομών.

Σε αυτή τη φάση οι 500 περίπου πιστοποιημένοι επαγγελματίες μπορούν να αναλάβουν συνταξιοδοτικές αιτήσεις ασφαλισμένων του τ.ΙΚΑ, τ.ΟΑΕΕ και τ.ΟΓΑ. Όμως στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υλοποιηθεί η ένταξη και άλλων κατηγοριών συντάξεων όπως των επικουρικών και εκείνων της διαδοχικής ασφάλισης.

Οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις ανέρχονται σε 95.000 και συνολικά (ληξιπρόθεσμες και μη) φτάνουν τις 120.000. Με την θέσπιση της fast track διαδικασίας έκδοσης των κύριων συντάξεων θα «ξεμπλοκάρουν» και οι επικουρικές, καθώς η έκδοση μίας οριστικής κύριας σύνταξης αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της αντίστοιχης επικουρικής και μάλιστα σε διάστημα 3 μηνών.

Συνεπώς αν το «μέτωπο» των εκκρεμών κύριων συντάξεων κλείσει εντός του καλοκαιριού, τότε μέχρι το τέλος του φθινοπώρου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες απονομής των επικουρικών.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπερταμείου ασφάλισης υπογραμμίζουν ότι η συμβολή των ιδιωτών είναι μείζονος σημασίας, καθώς όπως επισημαίνουν αυτό αποτυπώνεται και στον ρυθμό με τον οποίο κλείνουν οι εκκρεμότητες.

Ο μηδενισμός και των επικουρικών συντάξεων δεν είναι το μόνο project του ΕΦΚΑ στο οποίο θα εμπλακούν οι πιστοποιημένοι ιδιώτες, καθώς θα ακολουθήσουν και οι συντάξεις με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση.

Περί τις 4.241 συνταξιοδοτικά αιτήματα που υποβλήθηκαν το 2019 κι ακόμη εκκρεμούν, θεωρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σύνθετες περιπτώσεις για τις οποίες χρειάζεται η συνδρομή των ιδιωτών.

Είναι γεγονός πως παραμένει μεγάλος ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, πρόβλημα που αφορά σχεδόν τους μισούς Έλληνες ασφαλισμένους.

Η επιλογή του πιστοποιημένου ιδιώτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο αριθμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων ανέρχεται σήμερα σε 458 και μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και από επιπλέον λογιστές και δικηγόρους, που δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες φάσεις πιστοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της διαδικασίας οι πιστοποιημένοι επιλέγονται από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi).

Στον ασφαλισμένο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης, εμφανίζονται οι διαθέσιμοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο που επιθυμεί, ορίζει την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού, ενώ, στη συνέχεια, λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της ανάθεσης και του ραντεβού, προκειμένου να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα εκδοθούν οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις - Τι ισχύει με τον χρόνο ασφάλισης

Στο ΣτΕ 14.600 συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ - Διεκδικούν αναδρομικά από επικουρικές και επιδόματα των ετών 2012-2016

Επικουρική Ασφάλιση: Τι θα ισχύσει για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα ασφαλιστούν στο ΤΕΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider