ΕΝΦΙΑ 2022: Ο ρόλος του Airbnb στο νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων

Μοιράσου το
ΕΝΦΙΑ 2022: Ο ρόλος του Airbnb στο νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων
«Φούσκωσαν» τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε γειτονιές της Αθήνας που κυριαρχούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb αλλά και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. «Κουρεμένος» ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες μεσαίας ακίνητης περιουσίας. Τα λάθη στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων και πώς θα τα διορθώσετε.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb έχουν ανατρέψει όχι μόνο την αγορά ακινήτων αλλά και το χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Γειτονιές του κέντρου της Αθήνας απέκτησαν την παλιά τους αίγλη, ακίνητα τα οποία για χρόνια βρίσκονταν στα αζήτητα έγιναν περιζήτητα, ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται και οι αντικειμενικές αξίες τράβηξαν την ανηφόρα. Τώρα που ήρθε ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κυριαρχεί το Airbnb διαπίστωσαν ότι ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος, είναι αυξημένος έως σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης μιας μονοκατοικίας στο Μετς 126 τμ άνω των 25 ετών σε οικόπεδο 200 τμ είδε την τιμή ζώνης του ακινήτου του να αυξάνεται από 1.400 ευρώ σε 2.700 ευρώ το τετραγωνικό. Ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ήρθε σημαντικά «φουσκωμένος» καθώς από 485 ευρώ που πλήρωσε το 2021 καλείται φέτος να καταβάλει 833 ευρώ με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης να αγγίζει το 72%. Ένας άλλος ιδιοκτήτης μια μικρής παλαιάς μονοκατοικίας 70 τμ. στο Κουκάκι όπου πρωταγωνιστεί το Airbnb καλείται να πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ κατά 100 ευρώ. Η τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητό του από 1.700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο εκτοξεύτηκε στα 3.100 ευρώ το τετραγωνικό από την 1η Ιανουαρίου 2022. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου από 4,5 ευρώ το τ.μ. να διαμορφωθεί στα 7,60 ευρώ ανά τ.μ. ανεβάζοντας σημαντικά το φόρο για τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ακίνητου.

Όμως και σε άλλες περιοχές της Αθήνας όπως η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν περισσότερο φόρο φέτος για την ακίνητη περιουσία τους. Η επιβάρυνση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρούσε σε αλλαγές στο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ οι οποίες περιόρισαν τις φωτιές που άναψαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Τα νέα εκκαθαριστικά δείχνουν ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι ελαφρύτερος φέτος για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων με τις μειώσεις να υπερβαίνουν ακόμη και το 40% παρά το άλμα των αντικειμενικών αξιών και την αύξηση της συνολικής περιουσίας των Ελλήνων κατά 95 δις. ευρώ. Περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμενοι είδαν το εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων να ξεφουσκώνει πάνω από 20% ενώ οι πιο τυχεροί του ΕΝΦΙΑ είναι περίπου 900.000 φορολογούμενοι οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ενώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους έχει αυξηθεί σημαντικά ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος είναι μειωμένος πάνω από 30%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται στις περιοχές με χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης και για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

Ωφελημένοι είναι και όσοι έπεφταν μέχρι πέρυσι στην παγίδα του συμπληρωματικού φόρου, επειδή μπορεί να είχαν δύο ακίνητα- κύρια και εξοχική κατοικία- συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Η «καμπάνα» του ΕΝΦΙΑ χτύπησε φέτος για περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ να είναι «φουσκωμένο» με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να προκύπτουν για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές που εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.

Οι διορθώσεις που «ξεφουσκώνουν» το λογαριασμό

Μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών, ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ μετρά πλέον αντίστροφα καθώς στις 31 Μαΐου 2022 λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου. Πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν το νέο εκκαθαριστικό. Σε περίπτωση που θα διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις , θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να τα διορθώσουν προκειμένου να μειώσουν ακόμη περισσότερο το φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE , να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέος ΕΝΦΙΑ 2022: Αρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων

Τι δείχνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

ΑΑΔΕ: Με μοντέλο «Airbnb» ο έλεγχος στις ηλεκτρονικές παραγγελίες delivery

Όλες οι ειδήσεις

15:44

ΗΠΑ: «Μαζεύτηκε» το εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο - Πάνω από τις εκτιμήσεις τα επιδόματα ανεργίας

15:43

Σκυλακάκης: Για μας ο πολιτικός κύκλος είναι σημαντικός, αλλά είναι πιο σημαντικό να κάνουμε τη δουλειά μας

15:36

Βιλερουά (ΕΚΤ): Κάλεσμα σε Μακρόν για «στοχευμένη δράση» ενάντια στον πληθωρισμό

15:31

FIT FOR 55: Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για πιο οικολογικά αεροπορικά καύσιμα

15:23

Η Daikin Europe επενδύει €300 εκατ. σε εργοστάσιο κατασκευής αντλιών θερμότητας

15:19

Βρετανία: Τα σκάνδαλα της θητείας του Μπόρις Τζόνσον

15:13

Χαρίτσης: Η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

15:04

ΥΠΕΘΑ: Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η διαδικασία επιλογής πολιτικών υπαλλήλων σε θέσεις εξωτερικού

15:00

ΤΜΕΔΕ: Ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές των Κατασκευών στην Ελλάδα

14:58

ΕΑΕΕ: Άνω των 110 εκατ. ευρώ η πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2021

14:51

Κομισιόν: «Δεν σχολιάζει» την παραίτηση Τζόνσον - Παραμένει το αδιέξοδο για τη Β. Ιρλανδία

14:50

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Υλοποιούμε περισσότερα από όσα υποσχεθήκαμε και συνεχίζουμε

14:45

Μητσοτάκης - Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με «ατζέντα» την ακρίβεια και την ενέργεια

14:37

ΕΛΙΝΟΙΛ: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 0,070015 ευρώ ανά μετοχή

14:37

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να περιληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

14:31

Μηταράκης: Το 2025 θα υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης του νησιωτικού ΦΠΑ από το μεταναστευτικό

14:31

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του

14:22

Σέρρες: Δασική φωτιά στο Νέο Πετρίτσι

14:20

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Ο Τζόνσον δεν μπορεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία για μήνες

14:15

Ελ Εριάν: Το μεγάλο πρόβλημα των οικονομιών είναι ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την ενέργεια

14:15

Καραγιάννης: Αναβαθμίζουμε σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα

13:59

ΣτΕ: Ακύρωσε την υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά

13:48

Κοστέλο: Να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις λόγω εκλογών - Η Ελλάδα περιμένει 4 πακέτα κονδυλίων, αξίας 4% του ΑΕΠ, τον επόμενο χρόνο

13:48

Κικίλιας: Αύξηση 50% στις αφίξεις ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σχέση με το 2019

13:39

Πεσκόφ: Μια επικείμενη παραίτηση του Τζόνσον αφορά ελάχιστα το Κρεμλίνο

13:36

Γεραπετρίτης: Στις εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν για πρωθυπουργό

13:28

ΕΟΔΥ: 11 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων - Σε καλή κλινική κατάσταση οι ασθενείς

13:21

Βασιλάκης (Aegean): Επιστροφή στην κερδοφορία το 2022

13:21

Μητσοτάκης: Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία

13:10

Ρωσία: Έπληξε Ουκρανούς στρατιώτες στο Φιδονήσι - 7 άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ