Ανατροπή στη μισθολογική «ψαλίδα» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έφερε η αύξηση του κατώτατου μισθού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανατροπή στη μισθολογική «ψαλίδα» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έφερε η αύξηση του κατώτατου μισθού
Μετά την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού για πρώτη φορά.

Μισθολογική «ψαλίδα» 51,8 ευρώ το μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους που πληρώνονται με τον εισαγωγικό μισθό, αποκαλύπτει η αύξηση του κατώτατου μισθού στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που ισχύει από την Πρωτομαγιά.

Πιο συγκεκριμένα ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι πλέον 713 ευρώ (μεικτά) και καταβάλλεται 14 φορές το χρόνο, καθώς ισχύουν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα καλοκαιριού. Συνολικά οι ετήσιες απολαβές ενός νεοεισερχόμενου μισθωτού διαμορφώνονται στα 9.982 ευρώ το χρόνο που σε μηνιαία αναγωγή φτάνουν στα 831,8 ευρώ.

Αντίστοιχα στο δημόσιο τομέα ο εισαγωγικός μισθός είναι 780 ευρώ που καταβάλλεται 12 φορές το χρόνο (αφού έχουν καταργηθεί τα δώρα), δηλαδή 9.360 ευρώ το χρόνο.

Η μηνιαία διαφορά των 51,8 ευρώ μεταξύ του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και του εισαγωγικού βαθμού στο δημόσιο δημιουργεί μια μισθολογική ανισότητα που, σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά στελέχη, απαιτεί άμεση διόρθωση.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αφού για πρώτη φορά αυτοί υπολείπονται των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μετά την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Εργαζομένων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας.

17,1% «έχασαν» οι μισθοί την τελευταία 10ετία

Στον δημόσιο τομέα – λόγω των θεσμικών ρυθμίσεων των προγραμμάτων προσαρμογής - δεν παρουσιάσθηκε το περιορισμένο μεν αλλά αισθητό φαινόμενο των μισθολογικών αυξήσεων, όπως επισημαίνουν στην μελέτη τους για την εξέλιξη των μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα οι παπενιστημιακοί Στ. Μαυρουδέας και Κ. Πασσάς.

Συνεπώς, η εισοδηματική τους θέση είναι πιο ευάλωτη, ειδικά σε ένα ρευστό οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό που διαμορφώνεται λόγω της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της Ουκρανικής κρίσης. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα κατά την περίοδο 2010-2020, έχουν μειωθεί κατά 17,1% σε όρους πραγματικών τιμών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως αν συγκριθούν οι μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων στον ελληνικό δημόσιο τομέα με αυτές τόσο της ΕΕ, όσο και των χωρών της Ευρωζώνης που τέθηκαν υπό Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής, καταλήγει κανείς στα εξής συμπεράσματα:

- Κατά την περίοδο 2008-2020 ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25,6%, ενώ αντίθετα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 21,4% και στην ΕΕ κατά 23,8%.

- Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που τους επιβλήθηκαν Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής, η Κύπρος εμφανίζει αύξηση κατά 6,3%, η Πορτογαλία κατά 5,2%, ενώ μόνον η Ιρλανδία εμφανίζει μείωση κατά 6,5% (που όμως πάλι είναι αισθητά μικρότερη με την ελληνική απομείωση κατά 25,6%).

Παρόμοια με την πλειονότητα των άλλων χωρών αυτής της κατηγορίας, η Ισπανία (στην οποία εφαρμόσθηκε μόνο ένα πρόγραμμα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα) ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα αυξήθηκε επίσης κατά 6,3%.

- Σε πολλές χώρες του ευρωκέντρου εμφανίζονται εντυπωσιακές αυξήσεις του μέσου μισθού στον δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά, για την περίοδο 2008-2020, έχουμε αυξήσεις του μέσου μισθού στον δημόσιο τομέα στην Γερμανία κατά 37,2%, στην Ολλανδία κατά 29,8% και στην Γαλλία κατά 21,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Στα 713 ευρώ από σήμερα για τους μισθωτούς - Το επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις

ΕΦΚΑ: Αυξήθηκε ο μέσος μισθός τον Φεβρουάριο - O χάρτης των αμοιβών στην Ελλάδα

ΠΕΣΑ: Ενδιαφέρουσα συγκυρία η αύξηση μισθών, μείωση τιμών και άρση μέτρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider