Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Προσαύξηση στη σύνταξη για τον έξτρα χρόνο απασχόλησης - Κερδισμένοι και χαμένοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Προσαύξηση στη σύνταξη για τον έξτρα χρόνο απασχόλησης - Κερδισμένοι και χαμένοι
Ο χρόνος απασχόλησης εντός εργαζομενου συνταξιούχου αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής του, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις αποδοχές του

Ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς την απασχόληση των συνταξιούχων, καθώς αίρονται οι περιορισμοί που ίσχυαν ως τώρα στην αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης τόσο για τους συνταξιοδοτηθέντες πριν από τον Μάιο του 2016, όσο και για τους συνταξιούχους με απασχόληση μετά την ψήφιση τυ νόμου Κατρούγκαλου.

Οι συνταξιούχοι που δηλώνουν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ μετά τη συνταξιοδότησή τους έχουν περικοπή κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά 30%.
Οταν διακόψουν την εργασία τους, σταματά και η μείωση 30% και η σύνταξη επανέρχεται στο αρχικό ποσό.

Ωστόσο, ο χρόνος της απασχόλησης αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στο χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος (που είναι 0,77%) και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησης.

Για παράδειγμα συνταξιούχος πριν το 2016 που τα τελευταία 5 χρόνια δούλευε ταυτόχρονα, δικαιούται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 3,85% (0,77Χ5=3,85). Αν ο μισθός του από την απασχόληση ήταν 1.200 ευρώ, τότε θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 92,4 ευρώ το μήνα. Αν είχε συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται για τα 5 έτη απασχόλησης είναι 115,5 ευρώ.

Με βάση το διάστημα που πραγματοποιήθηκε η απασχόληση συνταξιούχου, διακρίνονται τέσσερις κατηγορίες απασχολούμενων συνταξιούχων:

  • απασχόληση από 28.02.2020 και έπειτα,
  • απασχόληση από 13.05.2016 έως 27.02.2020,
  • απασχόληση με έναρξη πριν τις 13.05.2016 και λήξη μετά τις 13.05.2016 και
  • απασχόληση με έναρξη και λήξη πριν τις 13.05.2016.

Συνεπώς, το πλαίσιο που ισχύει για την απασχόληση συνταξιούχου του e-Ε.Φ.Κ.Α, ανεξαρτήτως των διατάξεων με βάση τις οποίες θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σύμφωνα με τον Δικηγόρο-Εργατολόγο Γιώργο Κουτσούκο, συνοψίζεται στα εξής:

- Σε περίπτωση που αναληφθεί μετά τη συνταξιοδότηση υπακτέα στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. απασχόληση, το σύνολο των ακαθάριστων κύριων και επικουρικών συντάξεων καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% από 01.03.2020, εκτός εάν ο συνταξιούχος εμπίπτει σε μία από τις εξαιρέσεις. Σημειώνεται ότι για το διάστημα από 13.05.2016 έως 27.02.2020 η μείωση ανερχόταν σε 60%.

- Ειδικά για συνταξιούχους που απασχολούνται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 61o έτος της ηλικίας τους έως και τις 28.2.2021 και από την 01.03.2022 και εφεξής αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας. Από το 61ο ή 62ο έτος της ηλικίας, αντίστοιχα, οι συντάξεις καταβάλλονται μειωμένες κατά 30%, όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες απασχολούμενων συνταξιούχων. Σημειώνεται ότι για το διάστημα από 13.05.2016 έως 27.02.2020 η αναστολή ήταν πλήρης, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι Ο.Τ.Α. A΄ και B΄ βαθμού αποτελούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

«Ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται μετά τη συνταξιοδότηση, δύναται, κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου, να προσαυξήσει την ήδη καταβαλλόμενη σύνταξή του. Η προσαύξηση λόγω απασχόλησης συνταξιούχου υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές των άρθρων 8 και 28 και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου» αναφέρει ο κ. Κουτσούκος.

Για ποιους περικόπτεται η σύνταξη

Ειδικά για συνταξιούχους που απασχολούνται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62o έτος της ηλικίας τους από 01.03.2022 και εφεξής. Στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης περιλαμβάνεται η Προεδρία της Δημοκρατίας, τα υπουργεία, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, καθώς και οι ανεξάρτητες Αρχές που δεν έχουν νομική προσωπικότητα.

Για λόγους στατιστικής ταξινόμησης, η Βουλή των Ελλήνων περιλαμβάνεται στην Κεντρική Διοίκηση, αλλά στον Κανονισμό της Βουλής και συγκεκριμένα στην παρ. 11 του άρθρου 120 ορίζεται ότι «Η Βουλή απολαύει πλήρους αυτονομίας κατά το άρθρο 65 παρ. 1 του Συντάγματος και δεν εντάσσεται στη “Γενική Κυβέρνηση”». Ως εκ τούτου ένας συνταξιούχος που είναι και βουλευτής εξαιρείται της περικοπής σύνταξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιοι θα δουν περικοπή στη σύνταξή τους από τον Απρίλιο - Εξαιρέσεις

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: «Κούρεμα» της σύνταξης και αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν το δηλώσουν

Ποιοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι εξαιρούνται από το «ψαλίδισμα» κατά 30% της σύνταξής τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider