Χατζηδάκης: Με το ν/σ «Δουλειές ξανά», μπαίνει τέλος στα φαινόμενα κατάχρησης των παροχών στον ΟΑΕΔ

Newsroom
Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Με το ν/σ «Δουλειές ξανά», μπαίνει τέλος στα φαινόμενα κατάχρησης των παροχών στον ΟΑΕΔ
Να στηρίξουμε τους μακροχρόνια ανέργους ναι, όχι όμως να συγκαλύπτουμε τους απατεώνες, ανέφερε ο υπ. Εργασίας.

«Την αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης των παροχών στον ΟΑΕΔ, που έχει εντοπιστεί, ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», θέτει ως βασική προτεραιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με το νομοσχέδιο του υπουργείου «Δουλειές ξανά», που πρόκειται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι και ερωτηθείς για τους ανέργους που λαμβάνουν παροχές από τον ΟΑΕΔ, ενώ έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι στόχος είναι να μπει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα. «Θέλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτά τα φαινόμενα και μου λένε ότι δεν έχω κοινωνική ευαισθησία. Μα θα πρέπει να έχουμε ευαισθησία σε αυτούς που έχουν 300.000 ευρώ και 200.000 ευρώ εισόδημα και απολαμβάνουν παροχές από τον ΟΑΕΔ; Να στηρίξουμε τους μακροχρόνια ανέργους ναι, όχι όμως να συγκαλύπτουμε τους απατεώνες και αυτούς που κάνουν καταχρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους. Γι' αυτό, τους δίνουμε πριμ 300 ευρώ, για να εγγραφούν στο ψηφιακό μητρώο και να καταρτίσουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης». Συμπληρωματικά, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αυτό που παρατηρείται είναι ότι, ενώ η ανεργία μειώνεται, ο αριθμός των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ παραμένει αμετάβλητος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνέντευξής του, υπογράμμισε ότι, για πρώτη φορά, θεσπίζεται το επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι, όσοι βρίσκουν δουλειά, κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματος ανεργίας, μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και σε μία ακόμη διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία προβλέπει τη διαγραφή από το μητρώο ανέργων, μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας. «Εάν ο ΟΑΕΔ σου δίνει τρεις δουλειές αντίστοιχες με το προφίλ σου, τις ικανότητές σου και κοντά στον τόπο κατοικίας σου και αρνηθείς, βγαίνεις από το μητρώο. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο, που έπρεπε να εφαρμοστεί από καιρό» διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι, σε περίπου 45 ημέρες, θα υπάρξει τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. «Παραμένει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Έχουμε δημιουργήσει μέσα σε δυσκολίες τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια τις προϋποθέσεις πάνω σε υγιείς και γερές βάσεις, ώστε να υπάρξει μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό έγινε, χάρη στη φορολογική, δημοσιονομική, εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, που επέτρεψε να πάει μπροστά η οικονομία και να έχουμε και μείωση της ανεργίας κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην πανδημία. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε μία φιλεργατική πολιτική. Όταν ωθείς μπροστά την οικονομία, κερδίζουν και οι εργαζόμενοι» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες, που και «αυτό βοηθάει να πάρει μπροστά η οικονομία».

Για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι αυτή είναι η άσκηση που πρέπει να λύσουμε, λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, τις αντοχές της οικονομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας έδωσε έμφαση και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των εκκρεμών συντάξεων. Όπως είπε, το 2021, καταγράφηκε αύξηση κατά 83% στην έκδοση συντάξεων σε σχέση με το 2019, κάνοντας λόγο για ρεκόρ όλων των εποχών.

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό. «Προφανώς, ακούμε την ανησυχία και τα προβλήματα του κόσμου και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περισσότερο γίνεται ενός των αντοχών της οικονομίας και του προϋπολογισμού» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι απαιτείται παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η ΔΕΗ έχει δώσει 800 εκατ. ευρώ από την κερδοφορία της, που θα είναι οριακή. «Αν δεν είχαμε σώσει τη ΔΕΗ το 2019, πού θα έβρισκε αυτά τα χρήματα;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ προσέθεσε ότι, αν δεν είχε γίνει η παρέμβαση με το λιγνίτη, το ρεύμα θα ήταν ακόμα ακριβότερο.

Συμπερασματικά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι τα νέα μέτρα για την ακρίβεια, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα είναι δίκαια και ισορροπημένα. Τόνισε επίσης ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, για να στηριχθούν οι ευάλωτοι κατά προτεραιότητα. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε στην Ελλάδα ούτε σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Δεν είμαστε θαυματοποιοί» σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι η έμφαση θα δοθεί στους πιο φτωχούς, που συμπιέζονται περισσότερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:42

Η αμερικανική DocuSign απολύει το 9% των υπαλλήλων της  - Με κέρδη αντιδρά η μετοχή

16:35

Apple: Η μη ενίσχυση της παραγωγής του iPhone 14 φέρνει ισχυρές απώλειες για τη μετοχή

16:31

Οικονόμου για Τουρκία: Ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε - Πάντα προτιμότερος ο διάλογος

16:31

Alpha Αστικά Ακίνητα: Αυξημένος ο τζίρος α' εξαμήνου - Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη

16:23

ΔΕΔΔΗΕ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για την προκήρυξη 2/2021 για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ΤΕ

16:18

World Clean-Up Day: H Τeleperformance Greece γιόρτασε έμπρακτα με μια δράση καθαρισμού ανοιχτή για το κοινό

16:16

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιτήσεις ενδιαφερόμενων για πρακτική άσκηση έως τις 14 Οκτωβρίου

16:12

Ζαχάροβα για Nord Stream: Ο Μπάιντεν να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές

16:07

Η ΕΚΤ «εθνικοποιεί» το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη, με πρώτους στην λίστα Ελλάδα και Ιταλία

15:55

Εντάσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Στις 7 Οκτωβρίου καταθέτει η Μάγδα Φύσσα

15:48

Η Ρωσία δεν θα εκδίδει διεθνή διαβατήρια για όσους έχουν επιστρατευθεί

15:48

ΗΠΑ: Περιορίστηκε το έλλειμα στο ισοζύγιο για 5ο συνεχόμενο μήνα

15:45

Nord Stream: Οι γερμανικές αρχές φοβούνται ότι ο αγωγός θα αχρηστευθεί εντελώς

15:30

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1%

15:19

Κομισιόν: Μέτρα για την καλύτερη προστασία των πολιτών από τον αμίαντο

15:14

Εξομαλύνονται οι ισχυρές πιέσεις στις αγορές ομολόγων - Στριμωγμένη η Τράπεζα της Αγγλίας

15:11

Σχεδόν 5.000 δολάρια το φθηνότερο εισιτήριο για απευθείας πτήση από Μόσχα για Ντουμπάι

15:08

Κικίλιας: Ο τουρισμός είναι οικονομία άμεσης απόδοσης, η Αθήνα είναι ακόμα γεμάτη με τουρίστες

15:08

Ενημερωτική εκδήλωση του ΣΒΠΕ για τον νέο Κλιματικό Νόμο

15:05

Τσίπρας: Τώρα που οι μελέτες δείχνουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, ο Μητσοτάκης θα ζητήσει συγγνώμη;

15:01

Η Goldman Sachs συγκεντρώνει 9,7 δισ. δολάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών 

14:59

Παρατείνεται για τρεις μήνες η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων

14:56

Ακάρ: Κακομαθημένο παιδί και κακός γείτονας η Ελλάδα

14:48

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 22 ετών οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου

14:37

ΕΕ: Στο κάδρο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ο κλάδος της ναυτιλίας

14:31

Παπαδόπουλος: Η νέα Συλλογική Σύμβαση του ΟΑΣΘ οδεύει προς υπογραφή

14:31

Γεωργιάδης: Τριπλό ρεκόρ το 2022 σε επενδύσεις, εξαγωγές και τουριστικές εισπράξεις

14:24

Υπέρ της υποδοχής Ρώσων που αρνούνται την επιστράτευση ο Σολτς - Νέα όπλα ζητάει το Κίεβο

14:10

Σκρέκας: Τα δίκτυα φυσικού αερίου στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αερίων από ΑΠΕ

14:03

Ουκρανία: Οι φιλορώσοι ηγέτες σε Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα ζητούν ενσωμάτωση στη Ρωσία