Συντάξεις: Ρεκόρ απονομών το 2021 - Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάθεσης σε πιστοποιημένους ιδιώτες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις: Ρεκόρ απονομών το 2021 - Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάθεσης σε πιστοποιημένους ιδιώτες
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι υποθέσεις που έχουν ανατεθεί -μέχρι στιγμής- σε ιδιώτες είναι μόλις 500 και δεν αφορούν όλες την έκδοση συντάξεων

Ξεπέρασαν τις 225.000 οι νέες κύριες συντάξεις που απένειμαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το 2021, ενώ αντίστοιχο ρεκόρ καταγράφηκε και στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας από φέτος και οι οποίες ανήλθαν σε 210.000.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις των διευθύνσεων απονομών του Φορέα ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, μεταξύ των οποίων:

  • το «στρατηγείο» στο πράσινο κτίριο της Κηφισίας που έχει αναλάβει τις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση
  • την είσοδο πιστοποιημένων ιδιωτών στην διαδικασία της έκδοσης συντάξεων και μάλιστα χωρίς κόστος για τους ασφαλισμένους.

Από τις 15 Νοεμβρίου 2021, οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης προς τον ΕΦΚΑ μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους 333 πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, που έπειτα από εκπαίδευση και εξετάσεις, κατάφεραν και πιστοποιήθηκαν για την έκδοση των συντάξεων.

Σις 10 Φεβρουαρίου 2022 ο αριθμός τους ανέβηκε στους 458 (μετά τις εξετάσεις πιστοποίησης της τελευταίας «φουρνιάς»), ενώ εκτιμάται πως οι πρώτες συντάξεις από ιδιώτες θε εκδοθούν στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι υποθέσεις που έχουν ανατεθεί -μέχρι στιγμής- σε ιδιώτες είναι μόλις 500 και δεν αφορούν όλες συντάξεις, αλλά και αναγνώριση πλασματικών ετών, βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών, προσυνταξιοδοτική βεβαίωση κλπ.

Οι λόγοι της χαμηλής συμμετοχής

Οι λόγοι της χαμηλής προτίμησης ιδιωτών για την προετοιμασία του συνταξιοδοτικού φακέλου είναι πολλοί και σίγουρα όχι οικονομικοί. Ο ΕΦΚΑ επιδοτεί την χρήση ιδιωτών επαγγελματιών από ασφαλισμένους με ποσά που ξεκινούν από 30 ευρώ και ξεπερνούν τα 200 ευρώ ανάλογα την υπόθεση.

Όπως επισημαίνουν στο insider.gr νομικοί παράγοντες, η ελλιπής προβολή του θεσμού από τους αρμοδίους και η επιφυλακτικότητα του κοινού που δεν γνωρίζει και δεν εμπιστεύεται τους πιστοποιημένους αποτελούν δύο από τις κύριες παραμέτρους που ευθύνονται για το πρόβλημα.

Επίσης η μη ενσωμάτωση συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση για ανάθεση σε πιστοποιημένους, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία των δύσκολων περιπτώσεων, συνιστά από μόνη της έναν «κόφτη». Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Τέλος κάποια κωλύματα επεξεργασίας της ίδιας της πλατφόρμας, φαίνεται πως δρουν ανασταλτικά στην απόφαση του πολίτη να απευθυνθεί σε ιδιώτη για να εκδοθεί νωρίτερα η σύνταξή του

Υπενθυμίζεται ότι στον ασφαλισμένο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης, εμφανίζονται οι διαθέσιμοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο που επιθυμεί, ορίζει την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού, ενώ στη συνέχεια λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της ανάθεσης και του ραντεβού προκειμένου να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Mαρτίου 2022

Συντάξεις: 225.000 απονομές μέσα στο 2021 - Μήνας ρεκόρ ο Νοέμβριος

gazzetta
gazzetta reader insider insider