«Κουρεμένα» ενοίκια: Κλείνουν οι εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις, έρχονται έλεγχοι και διασταυρώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κουρεμένα» ενοίκια: Κλείνουν οι εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις, έρχονται έλεγχοι και διασταυρώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Τέλη Φεβρουαρίου κλείνει ο κύκλος αποζημιώσεων για όσους έλαβαν «κουρεμένα» ενοίκια από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

Τον κύκλο των αποζημιώσεων στους φορολογούμενους που έλαβαν «κουρεμένα» ενοίκια από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 κλείνει στα τέλη Φεβρουαρίου η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ήδη έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 808 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα η ΑΑΔΕ αναμένεται να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες των κρατικών ενισχύσεων.

Ειδικότερα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να αποζημιωθούν για τα μειωμένα ενοίκια:

- Εκμισθωτές και υπεκμισθωτές που τροποποίησαν το μίσθωμα του ακινήτου εν μέσω πανδημίας.

- Εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα είχαν υπεκμισθωθεί, για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

- Υπεκμισθωτές ακινήτων για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

Επίσης αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι συμψηφισμοί αποζημιώσεων με φορολογικές υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι σήμερα ενώ έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια έχουν μείνει εκτός των κρατικών ενισχύσεων.

Διασταυρώσεις

Παράλληλα η ΑΑΔΕ «τρέχει» διασταυρώσεις για να εντοπίσει όσους εισέπραξαν παράνομα τα ποσά των αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια. Στο στόχαστρο βρίσκονται φορολογούμενοι που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για απώλειες ενοικίων που υπέστησαν έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν. Επίσης ελέγχονται φορολογούμενοι οι οποίοι εν μέσω πανδημίας αύξησαν υπέρμετρα το ενοίκιο για να λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν εισπράξει παράνομα ποσά αποζημιώσεων θα λάβουν σημείωμα από την ΑΑΔΕ και θα κληθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο τα ποσά που έλαβαν ενώ δεν τα δικαιούνται. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τα ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία τα ενοίκια είχαν «κουρευτεί» κατά 100% και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφθανε στο 80% του ποσού του ενοικίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider