Παρατείνεται η αγωνία για τον ΕΝΦΙΑ - Δεκαήμερη αναβολή

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρατείνεται η αγωνία για τον ΕΝΦΙΑ - Δεκαήμερη αναβολή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε… μαρτύριο της σταγόνας εξελίσσεται η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, η οποία μετατίθεται για το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ο λόγος της καθυστέρησης είναι η «βροχή» των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 που υποβλήθηκαν στο Taxisnet τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία χορήγησης απαλλαγών σε όσους τις δικαιούται, σύμφωνα με πρόσφατη διάταξη που παρέχει περιθώριο για διορθώσεις με το μισό πρόστιμο, έως τις 30 Νοεμβρίου. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, πάντως, φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί.

Την Πέμπτη κλείνει η εφαρμογή υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ξεκινούν οι διαδικασίες ανάρτησης των νέων εκκαθαριστικών –οι οποίες, ωστόσο, αναμένεται να είναι χρονοβόρες και να χρειαστούν τουλάχιστον ένα δεκαήμερο για να ολοκληρωθούν.

Αυξάνονται τα φορολογικά βάρη

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν αύξηση των φορολογικών βαρών, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, καθώς και στην αύξηση των συντελεστών για τον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένα καθώς:

  • Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ., από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.
  • Μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές, που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου εξαιτίας τη αδυναμία υπολογισμού της αξίας τους. Ωστόσο, θα υπολογιστούν κανονικά το 2017.

Ετοιμάζουν ΕΝΦΙΑ με… αφορολόγητο

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν νέο φόρο, ο οποίος θα προβλέπει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, προανήγγειλε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Στις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται, επίσης, η παροχή κινήτρων σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ υποχρεωτική θα γίνει η ηλεκτρονική δήλωση της περιουσιακής κατάστασης ώστε να γίνεται διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων. Μάλιστα, αναφέρει ο υπουργός, θα υπάρχει ειδική εφαρμογή στο Taxis, όπου η δήλωση θα γίνεται μία φορά και θα αλλάζει με την αγορά ή πώληση κάποιου στοιχείου.

«Στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να έχουμε έναν φόρο περιουσίας που θα μεταφέρει το βάρος στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, θα απαλλάξει την πολύ μικρή και θα ελαφρύνει σημαντικά τη μεσαία», σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Πυρόπληκτοι: Ποιοι δικαιούνται έως 6.000 ευρώ, επιδότηση ενοικίου και στεγαστική συνδρομή

Τρίτη χρονιά με διεθνές ρεκόρ εσόδων για τη Ρεάλ Μαδρίτης - «Κλειδί» το γήπεδο

Πώς μπορείτε να βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη - Οι 3 κινήσεις που πρέπει να γίνουν εγκαίρως

Φόρτωση BOLM...

reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider