Νέο καθεστώς αμοιβών στον ΕΦΚΑ: Πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους και μπόνους στους ιδιώτες managers

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο καθεστώς αμοιβών στον ΕΦΚΑ: Πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους και μπόνους στους ιδιώτες managers
Oι αμοιβές των νέων στελεχών δεν θα προκαλούν με υπέρμετρα ποσά, αλλά θα αντανακλούν τις ιδιαιτερότητες του συμβολαίου τους, την δυσκολία της δουλειάς τους και το ρίσκο της επαγγελματικής τους μετακίνησης.

Υψηλά κασέ στα στελέχη της αγοράς που θα έρθουν ως μεταγραφή στον ΕΦΚΑ και πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους που θα πιάνουν τους μηνιαίους στόχους, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Φορέα που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, πριν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή στις αρχές του νέου έτους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, θα δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών με τριετείς συμβάσεις -και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ- τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα με διαφανείς διαδικασίες (Δημόσια Προκήρυξη) και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους.

Επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό η προσέλκυση των καλύτερων managers από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του Οργανισμού. Oι αμοιβές των νέων στελεχών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεν θα προκαλούν με υπέρμετρα ποσά, αλλά θα αντανακλούν τις ιδιαιτερότητες του συμβολαίου τους, την δυσκολία της δουλειάς τους και το ρίσκο της επαγγελματικής τους μετακίνησης.

Άλλωστε με απόφαση του υπουργού Εργασίας τέθηκε στις αρχές του 2021 επικεφαλής της Ομάδας Έργου για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, ο μάνατζερ και οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό

«Η ουσιαστική παράδοση της διοίκησης του φορέα, σε δήθεν καταρτισμένους ιδιώτες μάνατζερ, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δεν θα γνωρίζουν και θα είναι παντελώς άσχετοι στον τρόπο έκδοσης των συντάξεων αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού μας συστήματος, ανατριχιάζει κάθε συνειδητοποιημένο συμπολίτη μας για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα στον ΕΦΚΑ, αφού το επόμενο βήμα θα είναι η μετατροπή του σε ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία» επισημαίνει η ΠΟΣΕ του ΕΦΚΑ.

Πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους

Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλέπεται η καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους (και συντελεστές βαρύτητας) που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα.

Με άλλα λόγια, τροποποιείται η καταβολή του μπόνους για την εκκαθάριση συντάξεων (που έχει ήδη θεσπιστεί), ώστε να είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τα αποτελέσματα της δουλειάς των εισηγητών και περισσότερο αναλογικό.

Σήμερα το μπόνους μπορεί να φθάσει και τα 480 ευρώ μηνιαίως ανά υπάλληλο, με ανώτατο πλαφόν τα 7.800 ευρώ ετησίως, ενώ προβλέπονται και έξτρα αμοιβές ανάλογα με την επίτευξη των στόχων, για εισηγητές και διευθυντές.

Προβλέπεται επίσης καταβολή πριμ συνδεδεμένου με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου 1555.

Υπενθυμίζεται πως αυτή την στιγμή, η στοχοθεσία για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, είναι η έκδοση 3 συντάξεων την ημέρα, αριθμό που πρέπει να πετυχαίνουν ώστε να μπορούν να λάβουν και το μπόνους (έως 480 ευρώ μηνιαίως) που προβλέπεται για την επιτευξη των στόχων.

Ο ΕΦΚΑ έχει σήμερα 600 εισηγητές για την έκδοση συντάξεων. Δεδομένου ότι ο στόχος είναι 3 συντάξεις ημερησίως (δηλαδή 60 συντάξεις ανά υπάλληλο το μήνα) κρίνεται ρεαλιστικό το σενάριο για 35.000 συντάξεις μηνιαίως μόνο από τους εισηγητές δημοσίους υπαλλήλους.

Ο έλεγχος της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων θα είναι καθημερινός, μέσα από ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που τέθηκε σε λειτουργία στον «Πύργο Ελέγχου» και τσεκάρει σε πραγματικό χρόνο τις απονομές.

Οι υπάλληλοι που συνεχίζουν να περνούν κάτω από τον πήχη της νέας στοχοθεσίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με μετακινήσεις – μεταθέσεις, ξεκινώντας από τους αρμόδιους διευθυντές, ενώ αυστηρές θα είναι οι ποινές για πειθαρχικά παραπτώματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δομικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Προσλήψεις 500 μονίμων υπαλλήλων, διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα και πριμ παραγωγικότητας

Συντάξεις: 170.000 νέα αιτήματα στο 10μηνο - Ρεκόρ έτους στις απονομές από τον ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider