Ποιοι εργαζόμενοι ήταν τα θύματα της πανδημίας - Σε ποιους κλάδους σημειώθηκε ρεκόρ απολύσεων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι εργαζόμενοι ήταν τα θύματα της πανδημίας - Σε ποιους κλάδους σημειώθηκε ρεκόρ απολύσεων
Η ανοδική πορεία των απολύσεων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της εικόνας της αγοράς στην μετά πανδημίας εποχή.

Οι νέοι και οι γυναίκες ήταν τα μεγάλα θύματα της κρίσης κορονοϊού στην αγορά εργασίας, ενώ οι άντρες βγήκαν αλώβητοι από την δοκιμασία της τελευταίας διετίας.

Η μείωση της ανεργίας το 2021 ικανοποιεί το οικονομικό επιτελείο, όμως η έκρηξη των απολύσεων μετά το καλοκαίρι που δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της ΕΡΓΑΝΗΣ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Η ανοδική πορεία των απολύσεων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της εικόνας της αγοράς στην μετά πανδημίας εποχή, δίχως τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης (αναστολές συμβάσεων κλπ.) και με τις επιχειρήσεις να αναλάβουν πλήρως το εργατικό κόστος της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Εστίαση, λιανεμπόριο και καταλύματα κρατούν τα σκήπτρα των απολύσεων, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ Οκτωβρίου.

Οι αδύναμοι κρίκοι της πανδημίας

Παρά τη βελτιωμένη εικόνα τους τελευταίους μήνες, όπου το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας παραμένουν σημαντικές, δεδομένης και της αβεβαιότητας που προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας, σύμφωνα με την Έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το α ́ τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα στις ηλικίες 15-64 ετών ανήλθε μόλις στο 52,7%, 13,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα συγκριτικά με την Ευρωζώνη.

Το β ́ τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα ανέκαμψε στο 57%, παραμένοντας ωστόσο 10,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το αντίστοιχο της Ευρωζώνης.

Η πανδημία φαίνεται να επιβάρυνε τα πιο νεαρά και άρα τα πιο δυναμικά τμήματα του εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, το β ́ τρίμηνο του 2021 οι ηλικιακές ομάδες που υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση απασχόλησης, ήταν εκείνες μεταξύ 35-39 ετών (-68,4 χιλ. άτομα), 30-34 ετών (-61,7 χιλ. άτομα), 20-24 ετών (-21 χιλ. άτομα), 25- 29 ετών (-17,5 χιλ. άτομα) και 40-44 ετών (-11,2 χιλ. εργαζόμενοι).

Αντίθετα, αύξηση της απασχόλησης την ίδια περίοδο εμφάνισαν οι ηλικιακές ομάδες 50-54 ετών (+50,9 χιλ. άτομα), 55-59 (+44,6 χιλ. άτομα) και 60-64 ετών
(+31,5 χιλ. εργαζόμενοι).

Η μείωση των απασχολουμένων στις ηλικίες 15-64 ετών το 2020 αφορούσε κυρίως άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, με την απασχόληση μεταξύ των αποφοίτων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υποχωρεί στο σύνολο της χώρας έναντι του 2019 κατά 67,9 χιλ. άτομα. Αύξηση της απασχόλησης παρατηρήθηκε αντίθετα στους αποφοίτους ανώτερης δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (+11,2 χιλ. άτομα) και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (+12,4 χιλ. άτομα).

Το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-29 ετών που βρίσκονται εκτός εργασίας, (τυπικής και άτυπης) εκπαίδευσης ή κατάρτισης (NEETs) διαμορφώθηκε το 2020 στην Ελλάδα στο 18,7%, έναντι 17,7% το 2019. Το ποσοστό αυτό κινήθηκε αυξητικά στο σύνολο των περιφερειών της χώρας, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία και την Αττική.

Την ίδια περίοδο η απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στη χώρα μας διαμορφώθηκε στις 17,8 ποσοστιαίες μονάδες (66% για τους άνδρες και 48,2% για τις γυναίκες), έναντι 9,4 ποσοστιαίων μονάδων στον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Μεταξύ του β’ τριμήνου του 2019 και του β’ τριμήνου του 2021 δεκατρείς από τους συνολικά είκοσι έναν κλάδους οικονομικής δραστηριότητας κατέγραψαν κάμψη της απασχόλησης (στις ηλικίες 15-64 ετών), με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στους κλάδους παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης (-85,8 χιλ. άτομα), παροχής νερού κτλ. (-16,9 χιλ. άτομα), γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας (-14,2 χιλ. άτομα), καθώς και σε εκείνους των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (-13,7 χιλ. άτομα), της εκπαίδευσης (-13,5 χιλ. άτομα) και των κατασκευών (-13,1 χιλ. άτομα).

Οι περιφέρειες που υστερούν

Εννέα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν το 2020 μείωση της απασχόλησης (στις ηλικίες 15-64 ετών) έναντι του 2019, με τη μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζουν οι περιφέρειες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου (-23,3 χιλ. άτομα και -15,6 χιλ. άτομα αντίστοιχα). Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η απασχόληση και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (-10 χιλ. άτομα) και στα Νησιά του Ιονίου (-5,7 χιλ. άτομα).

Αντίθετα, ενίσχυση της απασχόλησης παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής (+23,6 χιλ. άτομα), καθώς στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (+2,2 χιλ. άτομα), Πελοποννήσου (+1,9 χιλ. άτομα) και Θεσσαλίας (+0,4 χιλ. άτομα).

Εξι από τις δεκατρείς περιφερειακές ενότητες της χώρας, συγκεκριμένα η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, τα Νησιά Ιονίου, η Στερεά Ελλάδα και η Ήπειρος, κατέγραψαν το 2020 μείωση της απασχόλησης σε αποφοίτους όλων των επιπέδων εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΡΓΑΝΗ: Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων για τον Οκτώβριο

Τι αλλάζει στις απολύσεις - Πότε θεωρούνται άκυρες και πότε προβλέπεται επιπλέον αποζημίωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider