Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα ραντεβού ασφαλισμένων με ιδιώτες - Ο τιμοκατάλογος των υπηρεσιών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα ραντεβού ασφαλισμένων με ιδιώτες - Ο τιμοκατάλογος των υπηρεσιών
Οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να επιλέγονται απο τον ασφαλισμένο που υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα ραντεβού των ασφαλισμένων με τον πιστοποιημένο επαγγελματία (δικηγόρο, λογιστή ή φοροτεχνικό) θα αναλάβει την υπόθεση προώθησης του συνταξιοδοτικού τους αιτήματος.

Οι 179 πρώτοι πιστοποιημένοι πιάνουν δουλειά από την Δευτέρα και θα μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Αντιθέτως, εκτός της δικαιοδοσίας τους θα μείνουν υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης, προαιρετικής ασφάλισης, καθώς και διαμονής στο εξωτερικό, οι συντάξεις του Δημοσίου και των πρώην «ευγενών» ταμείων.

Η διαδικασία

Μέσω ειδικής λίστας που θα έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, θα εμφανίζονται όσοι ιδιώτες είναι διαθέσιμοι για ραντεβού (έως 5 το μήνα).

Οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να επιλέγονται απο τον ασφαλισμένο που υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, για να αναλάβουν την συνταξιοδοτική του υπόθεση. Αφού ο ενδιαφερόμενος επιλέξει αυτόν που επιθυμεί, τότε ορίζει και την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού με τον πιστοποιημένο.

Στη συνέχεια θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Η ανάθεση γνωστοποιείται στον e-ΕΦΚΑ και λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου. Ο αριθμός αυτός αναγράφεται και στην βεβαίωση ή το σχέδιο απόφασης που θα συντάξει ο πιστοποιημένος ιδιώτης, προκειμένου ο e-ΕΦΚΑ να προχωρήσει στην πληρωμή της αντίστοιχης αποζημίωσης στον επαγγελματία συνεργάτη.

Ο τιμοκατάλογος των πιστοποιημένων

  • Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης και 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.
  • Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία - υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
  • Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.
  • Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο.
  • Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης: 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Σήμερα ξεκινά ο 2ος γύρος πιστοποίησης

Από σήμερα ξεκινά ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης-πιστοποίησης 1.200 επιπλέον λογιστών και δικηγόρων.

Ήδη από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, οι 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι μπορούν να υποβάλουν αίτημα εγγραφής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί (https://apps.efka.gov.gr/bAccess/).

Από σήμερα Παρασκευή 12 Νοεμβρίου θα μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα, προκειμένου να ορίσουν την χρονική διαθεσιμότητα τους για μελλοντικές συναντήσεις-ραντεβού με τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης.

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους κόπηκαν στις εξετάσεις

Αποδεκτό έγινε το αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς την ηγεσία του ΕΦΚΑ, να δοθεί η δυνατότητα στους αποτυχόντες δικηγόρους της των εξετάσεων του e-ΕΦΚΑ για την πιστοποίηση έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΣΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, αποφάσισε την τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα οι αποτυχόντες της εξέτασης να συμμετέχουν μαζί με όσους δήλωσαν εξαίρεση από την εξέταση της 3.11.2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δουφεξής (ΕΦΚΑ): «Σε πλήρη λειτουργία το 1555 - Νίκη των πολιτών, αλλά και των υπαλλήλων»

gazzetta
gazzetta reader insider insider