Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από κόσκινο περνούν οι ενστάσεις – Το δίλημμα εφάπαξ πληρωμή με έκπτωση ή δόσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από κόσκινο περνούν οι ενστάσεις – Το δίλημμα εφάπαξ πληρωμή με έκπτωση ή δόσεις
Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα-ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί.

Από κόσκινο περνούν οι ενστάσεις που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται. Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα-ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να καταλήξουν εάν θα απορρίψουν ή θα δικαιώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Όσοι δικαιωθούν θα λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται ενώ τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος θα είναι «κουρεμένα» έως και 75%. Σημειώνεται ότι στους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν είναι εκατοντάδες χιλιάδες και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, η αιτία της απόρριψης ήταν η αδυναμία κάλυψης των κριτηρίων.

Όσον αφορά τους 700.000 επαγγελματίες και επιχειρηματίες που ωφελήθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ενώ εντός του μήνα θα δουν στο λογαριασμό τους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE το ποσό της ενίσχυσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.

Τότε θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής εφάπαξ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% ή εάν θα το πληρώσουν σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω της μονάδας και πληρωμή της πρώτης δόσης έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Από τα 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου 3 - 3,5 δισ. ευρώ καθώς μετά το «κούρεμα» των φθηνών κρατικών δανείων που φθάνει έως 75% υπολογίζεται ότι:

- Τo 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25%.

- Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3%.

- Το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Στον πρώτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής εντάχθηκαν 52.490 επιχειρήσεις, στον δεύτερο κύκλο εντάχθηκαν 89.732 στον τρίτο κύκλο εντάχθηκαν 101.522. Στον τέταρτο κύκλο εντάχθηκαν τα περισσότερα ΑΦΜ, ήτοι 447.041 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στον πέμπτο κύκλο ο αριθμός μειώθηκε σε 359.691, στον έκτο κύκλο οι δικαιούχοι μειώθηκαν περαιτέρω σε 286.181 και στον έβδομο και τελευταίο κύκλο, διαμορφώθηκαν σε 297.621 δικαιούχους.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider