Με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας οι 74.000 νέες προσλήψεις από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα πρώτα προγράμματα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας οι 74.000 νέες προσλήψεις από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα πρώτα προγράμματα
Η ρήτρα θα δεσμεύει τους εργοδότες να διατηρήσουν για ένα διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ 6 μηνών και ενός έτους, το προσωπικό το οποίο προσέλαβαν

Το ποσό των 541 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τα προγράμματα απασχόλησης 74.000 ανέργων του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι εργοδότες που θα προσλάβουν προσωπικό με επιδότηση μισθού και εισφορών (έως και 100% σε ορισμένες περιπτώσεις) θα δεσμεύονται με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για ένα διάστημα μετά το τέλος της κάθε δράσης.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να συγκρατήσει το ποσοστό της ανεργίας, που υποχώρησε στο 13,9% τον Αύγουστο, και για τον λόγο αυτό σκοπεύει να δεσμεύσει τους εργοδότες να διατηρήσουν για ένα διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ 6 μηνών και ενός έτους, το προσωπικό το οποίο προσέλαβαν.

Τα νέα προγράμματα απευθύνεται σε νέους, ειδικές ομάδες πληθυσμού (άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, άτομα με ειδικές ανάγκες), μακροχρόνια ανέργους, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, κ.α.

Πιο συγκεκριμένα τα νέα προγράμματα απασχόλησης που θα «τρέξουν» τους επόμενους μήνες θα αφορούν:

  • 12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης για νέους έως 30 ετών
  • 10.000 θέσεις με διάρκεια έως 2 έτη, για ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι ΑΜεΑ, οι άνεργες μητέρες και τα θύματα κακοποίησης
  • 10.000 θέσεις με διαρκεία 18 μηνών για μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών στην Δ. Μακεδονία και στην Δ. Ελλάδα
  • 15.000 θέσεις διαρκείας 6 μηνών (συν επιπλέον 3 μήνες κατάρτισης)
  • 5.000 θέσεις διάρκειας 15 μηνών στο πλαίσιο των green jobs (δράσεις για το περιβάλλον)22.500 θέσεις σε ανέργους τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες και πράσινη οικονομία.

«Πρεμιέρα» με τις θέσεις πρακτικής άσκησης

Το πρώτο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, θα είναι εκείνο των 12.000 θέσεων εργασίας για νέους.

Το πρόγραμμα θα επιδοτεί μέσω του ΟΑΕΔ κατά 100% την πρόσληψη νέων χωρίς επαγγελματική εμπειρία, καταβάλλοντας τον μισθό και τις εισφορές τους.

Οι δικαιούχοι θα πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και θα λαμβάνουν το ποσό των 650 ευρώ (μεικτά).

Στόχος είναι η προετοιμασία τους για να εισέλθουν στο εργασιακό περιβάλλον του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη σταθερή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ωφελούμενοι της πράξης είναι άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-30 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της περιφέρειας Αττικής και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 7 μήνες πλήρους απασχόλησης. Οι ωφελούμενοι θα πρέπει κατά την υποβολή αίτησης συμμετοχής και κατά την έναρξη της πράξης να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης απασχόλησης ή κατάρτισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται δράσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για κατάρτιση και απασχόληση 574.000 ωφελούμενων

ΟΕΑΔ: Στις 18/10 λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ

gazzetta
gazzetta reader insider insider