Εφορία: «Βαρύς» ο λογαριασμός του Σεπτεμβρίου για τους φορολογούμενους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: «Βαρύς» ο λογαριασμός του Σεπτεμβρίου για τους φορολογούμενους
Τουλάχιστον 1 δις. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν τον επόμενο μήνα τα νοικοκυριά μόνο για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.

Αντιμέτωποι με την πληρωμή ενός φορολογικού λογαριασμού που συνολικά υπερβαίνει το 1 δις. ευρώ θα βρεθούν το Σεπτέμβριο εκατομμύρια φορολογούμενοι. Τον επόμενο μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να εξοφλήσουν μέχρι και 4 φορο- δόσεις για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι δόσεις των ρυθμίσεων τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.

Ήδη, ο «Γολγοθάς» των δόσεων έχει ξεκινήσει για τους φορολογουμένους με τα «ραβασάκια» των φορολογικών δηλώσεων, ενώ από τον Σεπτέμβριο έρχεται να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες θα ζουν με το άγχος της πληρωμής της δόσης ή των δόσεων, αλλά και την αγωνία της απώλειας ρύθμισης. Δόσεις για τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές, τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αν προστεθούν τυχόν δόσεις για την οφειλή στη ΔΕΗ, το στεγαστικό ή το καταναλωτικό δάνειο ή την πιστωτική κάρτα, τότε οι φορολογούμενοι χάνονται στο κυνήγι των μηνιαίων δόσεων.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο δυσκολότερος μήνας για τους φορολογούμενους καθώς μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να πληρώσουν:

- Έως και τρεις δόσεις για το φόρο εισοδήματος. Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες δυο από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του νέου φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου ενώ μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος που αφορά τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Όσοι όμως θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση θα πρέπει να βιαστούν. Θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Λιγότερες από 20 ημέρες έχουν μείνει για τη λήξη και της παράτασης των φετινών φορολογικών δηλώσεων στις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.782.091 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν συνολικά φέτος. Επτά στους δέκα φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρου είτε έχουν επιστροφή φόρου ενώ τρεις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 834,42 ευρώ.

- Πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ ύψους 2,6 δις. ευρώ θα «χτυπήσουν» την πόρτα 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου με την Εφορία να ζητάει την πληρωμή της πρώτη δόσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται το οικονομικό επιτελείο να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τη δόση του Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων χωρίς την επιβολή προστίμου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

- Επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις. Όσοι έχασαν το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 τις 100 και 120 δόσεις και θέλουν να επανενταχθούν σε αυτές θα πρέπει να πληρώσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπενθύμιση, καύσωνας φορολογίας τον Σεπτέμβρη

gazzetta
gazzetta reader insider insider