Συντάξεις χηρείας: «Κούρεμα» 50% από το φθινόπωρο - Ποιους αφορά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις χηρείας: «Κούρεμα» 50% από το φθινόπωρο - Ποιους αφορά
Τυχόν αντιρρήσεις, θα πρέπει να υποβληθούν από τους επιζώντας συζύγους έως τις 29 Αυγούστου, αυτοπροσώπως, εγγράφως, ή δια αντιπροσώπου, στα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Μειωμένα ποσά θα δουν στις συντάξεις τους από το φθινόπωρο οι συνταξιούχοι χηρείας που εργάζονται, αυτοαπασχολούνται ή συνταξιοδοτούνται από δικό τους δικαίωμα.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εφαρμόζοντας τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα περικόψει τις συντάξεις χηρείας σε δικαιούχους του Δημοσίου, ενώ θα ακολουθήσουν σε δεύτερη φάση εκείνοι του ιδιωτικού τομέα, μετά το αλαλούμ που συνέβη τον Ιούνιο με τις απροειδοποίητες περικοπές.

Υπενθυμίζεται πως τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021, κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, επιστράφηκαν εν τέλει στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ, έως ότου ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις για εκείνους που εργάζονται ή εισπράττουν και δεύτερη σύνταξη.

Για τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, ο υπερ φορέας ασφάλισης απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ενημερωτικά σημειώματα, με τα οποία ενημερώνει για τις επερχόμενες περικοπές, αλλά και για την τμηματική παρακράτηση των ποσών που εισπράχθηκαν αχρεωστήτως και πρέπει να επιστραφούν.

Τυχόν αντιρρήσεις, θα πρέπει να υποβληθούν από τους επιζώντας συζύγους έως τις 29 Αυγούστου, αυτοπροσώπως, εγγράφως, ή δια αντιπροσώπου, στα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Πως υπολογίζονται οι περικοπές

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προβλέπεται πως στον επιζώντα σύζυγο - δικαιούχο της σύνταξης χηρείας και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά τις 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει ο δικαιούχος το 35% της σύνταξης του θανόντα), ενώ το ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων χηρείας, δηλαδή τα 360 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Έως τις 15 Ιουνίου η επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις χηρείας - Σε 15 ημέρες τα έξοδα κηδείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider