Επιστροφή στο γραφείο με πρόστιμα και στέρηση μισθού για τους ανεμβολίαστους - Τι ισχύει από σήμερα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στο γραφείο με πρόστιμα και στέρηση μισθού για τους ανεμβολίαστους - Τι ισχύει από σήμερα
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και αμελούν ή αρνούνται να υποβληθούν στο ένα υποχρεωτικό τεστ ανά εβδομάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με στέρηση μισθού

Eπ’ αόριστον αναστολή εργασίας περιμένει από σήμερα Δευτέρα 16 Αυγούστου όσους εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη δόση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα αναπληρώνονται από άλλους υπαλλήλους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Υποχρεωτικό rapid test

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεση πως τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου ή ειδικότητας, καθιστώντας υποχρεωτική την διενέργεια -με δική τους οικονομική επιβάρυνση- ενός τουλάχιστον rapid test (ή μοριακού τεστ) ανά εβδομάδα, προκειμένου να προσέλθουν στο γραφείο. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς ισχύει υποχρέωση για δυο τεστ ανά εβδομάδα. Το κόστος των τεστ θα βαρύνει τον εργαζόμενο, ως αντικίνητρο με σκοπό τον εμβολιασμό του.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα εμβολιάζονται και δεν θα δηλώνουν στην πλατφόρμα https://hr.apografi.gov.gr/login το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού rapid test κάθε εβδομάδα θα αντιμετωπίσουν το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο χρόνος αναστολής καθηκόντων θα διαρκεί όσο θα αρνούνται να συμμορφωθούν με την νέα υποχρέωση.

Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης ανεμβολίαστου υπαλλήλου υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή του σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό το οποίο παραμένει ανεμβολίαστο και χωρίς να δηλώνει υποχρεωτικά rapid test κάθε εβδομάδα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:

  • 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση (δηλαδή, για κάθε εργαζόμενο που «συλλαμβάνεται» στον φυσικό χώρο δουλειάς ανεμβολίαστος και χωρίς rapid test) και έως 50.000 ευρώ
  • σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, επιβάλλονται πρόστιμα 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και αμελούν ή αρνούνται να υποβληθούν στο ένα υποχρεωτικό τεστ ανά εβδομάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με στέρηση μισθού από τον εργοδότη (για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνει το τεστ και δεν δηλώνει το αποτέλεσμα).

Κυρώσεις - Εξαιρέσεις

εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και προνοιακές δομές μπορούν να καταθέσουν την αίτηση μέχρι και τις 18 Αυγούστου, ή μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την επιστροφή από την άδειά τους, ενώ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει να καταθέσουν την αίτηση μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά και γι’ αυτούς η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας.

Αντίστοιχα, οι νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την πρώτη εμφάνιση στην εργασία τους.

Με την κατάθεση της αίτησης, όπως σημειώνεται στην απόφαση, και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστέλλεται η επιβολή των κυρώσεων.

Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας επισημαίνεται ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την εν λόγω υποχρέωση:

Δημόσιος Τομέας

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Αρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός Τομέας

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο

α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και

β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider