ΕΝΔΙΣΥ: Εξώδικα προς τον ΕΦΚΑ για λάθος επανυπολογισμό 680.000 συντάξεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΝΔΙΣΥ: Εξώδικα προς τον ΕΦΚΑ για λάθος επανυπολογισμό 680.000 συντάξεων
«Τέλος πια η εκδούλευση και τα ψέματα περί λογισμικού και τα τοιαύτα, τα οποία χρησιμοποιεί ο e-ΕΦΚΑ», αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

Δύο εξώδικα κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατά του διοικητή του e-ΕΦΚΑ και κατά παντός υπευθύνου, για λάθος επανυπολογισμό συντάξεων.

Ειδικότερα τα εξώδικα αφορούν:

  • το θέμα της προσαύξησης της παράλληλης σύνταξης που δεν έχει υπολογιστεί από τον e-ΕΦΚΑ από 13/5/2016 έως και σήμερα και αφορά 80.000 συνταξιούχους
  • τον λάθος επανυπολογισμό που πραγματοποίησε ο e-ΕΦΚΑ την 1/1/2019 σε 600.000 συνταξιούχους. Δεν έχουν υπολογιστεί:

α) τα βαρέα ένσημα
β) η παράλληλη σύνταξη και γ)το αυξημένο ασφάλιστρο που πλήρωναν οι συνταξιούχοι (σημειωτέων ότι σε όλες τις συντάξεις υπολόγισαν 20% ασφάλιστρο οριζόντια).

Αν ο e-ΕΦΚΑ δεν απαντήσει μέσα σε 15 ημέρες το Δίκτυο θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά και αγωγές.

«Τέλος πια η εκδούλευση και τα ψέματα περί λογισμικού και τα τοιαύτα, τα οποία χρησιμοποιεί ο e-ΕΦΚΑ», αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Αναλυτικά το εξώδικο του ΕΝΔΙΣΥ

Αξιότιμε κ. Διοικητά,

Άπαντες είμαστε συνταξιούχοι του κλάδου ασφάλισης του τ. ταμείου νομικών ΕΤΑΑ-ΤΑΝ ενώ παράλληλα τυγχάνουμε και μέλη του σωματείου με την επωνυμία Ενιαίο δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στο χώρο των συνταξιούχων και έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση στα πλαίσια της προστασίας των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μελών του.

Περαιτέρω το 1ο εκ των εξωδίκων δηλούντων, σύμφωνα με το εν ισχύ καταστατικό του, είναι ταγμένο στην προάσπιση και προαγωγή των συνταξιοδοτικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του καθώς και στον αγώνα με κάθε πρόσφορο μέσο για την διεκδίκηση, διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του. Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών, το σωματείο μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καταστατικού του, να προσφεύγει στα δικαστήρια, εθνικά ή υπερεθνικά, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών του και εν γένει των συνταξιούχων, ιδίως για κοινωνικοασφαλιστικά θέματα αλλά και για κάθε θέμα που απασχολεί τα μέλη του.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, με το νόμο 4387/2016 προβλέφθηκε μεταξύ άλλων και η προσαύξηση του παράλληλου χρόνου του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ στην σύνταξη του Δημοσίου, κάτι που δεν έχει γίνει από το 2016 έως και σήμερα. Ο e-ΕΦΚΑ έως και σήμερα δεν έχει εφαρμόσει, ως όφειλε, την οικεία νομοθεσία (παράλληλος χρόνος ασφάλισης - ν. 4387/16 άρθρο 19 παρ. 4 και ν. 4387/16 άρθρο 36Α, παράγραφος 1-4).

Παρ΄ όλα τα ως άνω εκ του νόμου τιθέμενα, έως και σήμερα δεν έχετε προβεί στον υπολογισμό των συντάξεών μας (δεν έχετε εκδώσει τροποποιητικές αποφάσεις, δεν μας έχετε δώσει τα χρήματα τα οποία μας αναλογούν). Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία, ανησυχία και αγωνία όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε όλους τους συναδέλφους μας του αντίστοιχου κλάδου ασφάλισης, που έχουν καταστεί συνταξιούχοι μετά τις 13/5/2016.

Αξίζει να σας σημειώσουμε ότι, επανειλημμένα έχουμε διαμαρτυρηθεί τόσο εμείς όσο και το θεσμικό μας όργανο, για την μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση του συγκεκριμένου υπολογισμού, καθυστέρηση την οποία θεωρούμε ότι είναι αδικαιολόγητη. Το μόνο που κάνει ο e-ΕΦΚΑ είναι να βγάζει απανωτές εγκυκλίους, ροκανίζοντας τον χρόνο με αποτέλεσμα να καθυστερούν να μας δοθούν τα συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα βοηθούσαν το βιοτικό μας επίπεδο.

Η πεισματική καθυστέρηση των αρμοδίων οργάνων του e-ΕΦΚΑ να εφαρμόσουν το νόμο και τις κείμενες διατάξεις και να προβούν στον έκδοση τροποποιητικής απόφασης σύνταξης λόγω προσαύξησης, μας προκαλεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη. Η ενέργεια αυτή είναι κατάφορα παράνομη, αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει τα κατοχυρωμένα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα ενώ ενέχει και ποινική απαξία καθώς αποτελεί επί της ουσίας παράβαση καθήκοντος.

Συνεπώς και σύμφωνα με τα ανωτέρω Σας καλούμε όπως προβείτε στον άμεσο υπολογισμό της προσαύξησης της σύνταξής μας καταβάλοντας μαζί με τροποποιητική απόφαση και τα αναδρομικά ποσά τα οποία προκύπτουν (5 χρόνων, 4 χρόνων, 3 χρόνων αντίστοιχα). Με την ενέργειά σας αυτή θα συμβάλλετε τα μέγιστα στην αποκατάσταση του κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας, τα οποία έχετε αδίκως δημιουργήσει στον κόσμο των συνταξιούχων των ανωτέρω κλάδων ασφάλισης.

Ζητάμε να επιδείξετε αίσθημα ευθύνης απέναντι σε χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους του κλάδου σύνταξης πρώην ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, οι οποίοι αγωνιούν για την τύχη των συντάξεών τους.

Για τελευταία φορά ζητάμε συνάντηση μαζί σας με το προεδρείο του Σωματείου μας, προκειμένου να σας θέσουμε επί τάπητος τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί και να πάρουμε απαντήσεις.

Το σωματείο μας όσο και εμείς ως μέλη του, διακατεχόμαστε πάντα υπέρ των λύσεων μέσα από ειλικρινή διάλογο, έχοντας ως έσχατη λύση τις δικαστικές διαμάχες και περιπέτειες των συνταξιούχων, και για το λόγο αυτό αναμένουμε την επίσημη θέση για τα ανωτέρω ζητήματα της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον εισπράξουμε εκ νέου αδιαφορία και σιωπή στο ζήτημα που αφορά τις συντάξεις μας, Σας δηλώνουμε ότι, περιμένουμε την απάντησή σας εντός δεκαπενθήμερου αρχής γενομένης από την ημερομηνία κοινοποίησης, άλλως θα υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας με κάθε πρόσφορο τρόπο, τόσο εξωδικαστικά όσο και με προσφυγή στα αρμόδια Δικαστήρια καθώς και θα προβούμε στην αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας , αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτόν που απευθύνεται, προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτήν ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεώς του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider