Ξενοδοχεία: Οι νέοι μισθοί των υπαλλήλων για τη φετινή σεζόν - Υποχρεωτική η σύμβαση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξενοδοχεία: Οι νέοι μισθοί των υπαλλήλων για τη φετινή σεζόν - Υποχρεωτική η σύμβαση
Η σύμβαση που αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας, προβλέπει ελάχιστους μισθούς από 792 έως 863 ευρώ την φετινή σεζόν.

Δημοσιευθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία κηρύσσεται υποχρεωτική η από 20.1.2021 Συλλογική ΣύμβασηςΕργασία (Σ.Σ.Ε.) των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η σύμβαση που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας έχει ισχύ από τις 16 Ιουνίου και προβλέπει ελάχιστους μισθούς από 792 έως 863 ευρώ την φετινή σεζόν.

Η σύμβαση αυτή εκπροσωπεί 96.000 ξενοδοχοϋπάλληλους από τους σχεδόν 140.000 σε όλη τη χώρα, ενώ όσοι εργοδότες δεν την εφαρμόζουν θα έχουν συνέπειες.

Ακόμη και τα ξενοδοχεία που δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων είναι υποχρεωμένα να την εφαρμόζουν και να καταβάλλουν μισθούς άνω των 792 ευρώ στους υπαλλήλους τους.

Εξαιρούνται οι νεοπροσληφθέντες, δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο, οι οποίοι θα μπορούν να αμείβονται για 15 μήνες με 740 ευρώ συν όλα τα επιδόματα που προβλέπονται από την σύμβαση.

Βάσει της σύμβασης, διατηρείται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων, το επίδομα μετεκπαίδευσης (10%) και το δικαίωμα στον εργοδότη να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) συνεχόμενα, όταν υπάρχει φόρτος εργασίας.

Αναλυτικά οι μισθοί

Κατηγορία Α’

Ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρός Α’, μπουφετζής Α’, προϊστάμενος υπνοδωματίων, μάγειρας Α’, τεχνίτης -ζαχαροπλάστης.

Βασικός μισθός 863,83 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.404,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.247,78 ευρώ.

Κατηγορία Β’

Βοηθός υποδοχής, προϊστάμενος πλυντηρίου - λινοθήκης, σερβιτόρος τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων - θαλαμηπόλος, μπάρμαν, μάγειρας Β’, τηλεφωνητής.

Βασικός μισθός 845,61 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.379,57 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.225,01 ευρώ.

Κατηγορία Γ’

Βοηθός σερβιτόρου, θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός μπουφέ - εστιατορίου - μπαρ, γκρουμ, μάγειρας Γ’, καμαριέρης - καμαριέρα, βοηθός ζαχαροπλάστη.

Βασικός μισθός 828,87 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.356,98 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.204,09 ευρώ.

Κατηγορία Δ’

Λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

Βασικός μισθός 792,08 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.267,7 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.158,1 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εστίαση: Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί των εργαζόμενων σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider