Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκινούν κινητοποιήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκινούν κινητοποιήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο
Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε απεργία για τιην Πέμπτη 3 Ιουνίου, ως μοχλό πίεσης για να μην κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου.

Στις επάλξεις βρίσκονται τα συνδικάτα με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς οι διατάξεις του σχετικά με τις υπερωρίες, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το καθεστώς των απολύσεων και τις αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στον κόσμο της εργασίας.

Την αρχή έκανε η ΑΔΕΔΥ, η οποία προκήρυξε απεργία για τιην Πέμπτη 3 Ιουνίου, ως μοχλό πίεσης για να μην κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου. Παράλληλα κάλεσε όλες τις άλλες Ομοσπονδίες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, δίνοντας χαρακτηριστικά Γενικής Απεργίας.

Τις έντονες διαφωνίες της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου εξέφρασε και η ΓΣΕΕ, σε τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχαν τα μέλη του Προεδρείου της με τον υπουργό Εργασίας.

Για το λόγο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα όργανα της Συνομοσπονδίας για να λάβουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, με στόχο να αποσυρθούν διατάξεις και να υιοθετηθούν προτάσεις των Συνδικάτων.

Το πρώτο συλλαλητήριο

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων «καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το Σ.ΕΠ.Ε. και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις».

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τα εξής:

1. Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τις μέρες κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκεκριμένα την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021. Η απόφαση αυτή αποτελεί, ταυτόχρονα, πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΓΣΕΕ, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

2. Εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να αποφασίσει για τις παραπέρα κινητοποιήσεις, αφού εκτιμήσει τις εξελίξεις.

3. Να γίνουν, τις επόμενες μέρες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερωτικές συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Το πρώτο συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει την Τετάρτη 26 Μαΐου, ώρα 18.00, στα Προπύλαια.

Στο μεταξύ την Κυριακή 23 Μαΐου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) έχει εξαγγείλει κινητοποίηση με βασικό αίτημα την προστασία της αργίας της Κυριακής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΣΕΕ: Οι ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου θα αποτελέσουν κόλαφο για το κόσμο της εργασίας

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 3 Ιουνίου

Είδος υπό... εξαφάνιση οι απεργίες - Τι αλλάζει για τον συνδικαλισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider