Τι αλλάζει στις απεργίες σε ΔΕΚΟ με την «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» - «Ροκανίζονται» τα συνδικαλιστικά προνόμια

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στις απεργίες σε ΔΕΚΟ με την «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» - «Ροκανίζονται» τα συνδικαλιστικά προνόμια
Θεσπίζεται η «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων σε κλάδους κοινής ωφέλειας, στο 33% των υπηρεσιών που παρέχονται.

Διατάξεις που προωθούν κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται από την πλειοψηφία των συνδικαλιστών, χωρίς να σημειώνονται τα έκτροπα που συνέβησαν στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο που θα δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, θεσπίζεται η «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων σε κλάδους κοινής ωφέλειας - πέρα από το προσωπικό ασφαλείας- ώστε να αποφευχθεί το μέτρο της επίταξης των απεργών.

Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη που εισάγεται στο σχέδιο νόμου, διασφαλίζεται η ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία των ΔΕΚΟ με την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους κατά τη διάρκεια απεργιών. Αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν σε χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, κλπ.

Το Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας θα ορίζεται από τους ίδιους τους συνδικαλιστές, όταν η κινητοποίηση αφορά σε δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας.

Έτσι, σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης στο Μετρό, θα πρέπει να εκτελείται το 30% των καθημερινών δρομολογίων των συρμών, ανεξαρτήτως του αριθμού προσωπικού που πρέπει να απασχολείται, για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, ενώ θα αναστέλλεται το υπόλοιπο 70%.

Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, «η ρύθμιση αυτή δεν αλλάζει το καθεστώς σε σχέση με το προσωπικό ασφαλείας και δεν αναφέρεται στο πλήθος των εργαζομένων που καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, αλλά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Επιπλέον για την λήψη απεργίας, θα πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να εξασφαλίσουν την εξ αποστάσεως συμμετοχή και ψήφο. Σχετικό λογισμικό διατίθεται χωρίς αντάλλαγμα από το υπουργείο Εργασίας.

Ηλεκτρονικό μητρώο- Απολύσεις

Στο μεταξύ, θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η ψήφος εξ αποστάσεως στα συνδικάτα.

Σκοπός της διάταξης είναι να μην αμφισβητείται η τήρηση του νόμου σε κάθε συνδικαλιστική ενέργεια.

Τέλος, από τις απολύσεις προστατεύονται για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους μόνο ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ο ταμίας της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Μειώνονται τα μέλη που προστατεύονται ανάλογα με τα μέλη της οργάνωσης, δηλαδή για έως 200 μέλη προστατεύονται 5, για έως 1.000 μέλη 7, για περισσότερα από 1.000 μέλη 9.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε υπερωρίες, απεργίες, άδειες και αποζημιώσεις λόγω απόλυσης

Τι αλλάζει στις απεργίες - Με ηλεκτρονική ψηφοφορία και προσωπικό ασφαλείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider