Άδεια ειδικού σκοπού: Πότε δηλώνεται για τον Απρίλιο - Τι αλλάζει με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άδεια ειδικού σκοπού: Πότε δηλώνεται για τον Απρίλιο - Τι αλλάζει με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου
Τον Μάιο που θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια, οι άδειες ειδικού σκοπού θα δίνονται μόνο σε εργαζόμενους γονείς που το παιδί τους τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας.

Aπό σήμερα και μέχρι τις 20 Μαΐου μπορούν οι εργοδότες να υποβάλουν το έντυπο Ε11.1 για την δήλωση της άδειας ειδικού σκοπού των υπαλλήλων τους, κατά το διάστημα 1η έως 30 Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δίνεται η δυνατότητα υποβολής του έντυπου Ε11.1 άδειες ειδικού σκοπού, από 06.05.2021 έως τις 20.05.2021 προκειμένου να δηλωθούν διαστήματα αδείας έως 30.04.2021 καθώς και ορθές επαναλήψεις.

Για τις δηλώσεις Απριλίου, επισημαίνονται τα εξής:

  • Στο έντυπο Ε11.1 καταχωρίζεται ξεχωριστή εγγραφή για κάθε εργαζόμενο και για κάθε ημερομηνία. Συνεπώς η ανωτέρω καρτέλα θα συμπληρώνεται τόσες φορές για κάθε εργαζόμενο, όσες ημέρες αδείας (ειδικού σκοπού και κανονική άδεια ή/και άλλη άδεια) έχει πάρει για το διάστημα, όπου σε κάθε εγγραφή καταχωρίζεται η ημερομηνία και το είδος της άδειας.
  • Κατά την υποβολή ελέγχεται η αντιστοίχιση 3+1, δηλαδή 3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού στις οποίες αντιστοιχεί μια ημέρα κανονικής άδειας ή άλλη άδεια.
  • Στο πεδίο κανονική άδεια εμφανίζεται η επιλογή κανονική ή άλλη άδεια, σύμφωνα με τις εκδοθείσες για το θέμα εγκυκλίους [ΑΔΑ: 6ΣΞΡ46ΜΤΛΚ-ΔΩ0 (26696/791/1.7.2020) και ΨΗΧΘ46ΜΤΛΚ-ΥΥ4 (39683/1259/1.10.2020)].
  • Αν κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα Απριλίου υποβάλλονται ημέρες αδείας, οι οποίες δεν συμπληρώνουν τετράδα (3+1), τότε οι ημέρες αυτές θα μπορούν να συμπεριληφθούν στη δήλωση για τον μήνα Μάιο.

Τι ισχύει για τον Μάιο

Τον Μάιο που θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια, οι άδειες ειδικού σκοπού θα δίνονται -σύμφωνα με πληροφορίες- μόνο σε εργαζόμενους γονείς που το παιδί τους τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών). Στην περίπτωση αυτή τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.

Η φόρμουλα της άδειας ειδικού σκοπού προβλέπει άδεια τριών ημερών και μια ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Τα σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.

Η άδεια ειδικού σκοπού θεσπίστηκε με το άρθρο 4 της ΠΝΠ της 11/3/2020 (Α΄55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4682/2020 (Α΄76).
Αφορά σε εργαζόμενους γονείς :
α) παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
β) παιδιών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο),
γ) παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία η σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (ανεξαρτήτως ηλικίας των παιδιών),
δ) ατόμων με αναπηρία, τα οποία ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν αύριο οι δηλώσεις αναστολών για τον Μάιο - Τέλος χρόνου για τους εργαζόμενους σε τουρισμό- εστίαση

LinkedIn: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που θα πρωταγωνιστήσουν το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider