Εργασιακά
03-03-2021 | 08:49

Αναστολή σύμβασης: Με νέα κριτήρια οι δηλώσεις του Μαρτίου - Από σήμερα οι προαναγγελίες

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Αναστολή σύμβασης: Με νέα κριτήρια οι δηλώσεις του Μαρτίου - Από σήμερα οι προαναγγελίες

Ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου οι προαναγγελίες στην «ΕΡΓΑΝΗ» των αναστολών συμβάσεων Μαρτίου, με νέα κριτήρια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χθες τη νύχτα, για την ένταξη μιας επιχείρησης στο ευεργετικό μέτρο της αναστολής σύμβασης δεν θα αρκεί απλά ο ΚΑΔ της επιχείρησης να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά θα πρέπει να συντρέχουν κι άλλες προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών έχουν -εκτός από τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή- και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες:

  • έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018,
  • ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020,
  • δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
  • δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν για τον Μάρτιο να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2021.

Υπενθυμίζεται πως μετά την Κυριακή 7 Μαρτίου δεν θα είναι δυνατή η δήλωση στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της αναστολής σύμβασης με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου και θα ισχύει αυστηρά η προαναγγελία.

Επομένως όσοι όσοι εργοδότες θέλουν να δηλώσουν προγενέστερες αναστολές, ακόμη και για το διάστημα 1-3 Μαρτίου πρέπει να το κάνουν έως την Κυριακή, καθώς αν το δηλώσουν την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου, η αναστολή θα ισχύει από την Τρίτη 9 Μαρτίου. 

Υπενθυμίζεται πως σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο μπορούν να δηλωθούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021.

Τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι αναστολές συμβάσεων εφαρμόζονταν σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου.

Τέλος, από την Παρασκευή 5 Μαρτίου ξεκινούν οι πληρωμές του επιδόματος των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή σύμβασης τον μήνα Φεβρουάριο, σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις.

Φωτό: Getty Images/Ideal Images

 

Διαβάστε επίσης

Αναστολή σύμβασης Μαρτίου: Πότε δηλώνεται στο ΕΡΓΑΝΗ - Πότε πληρώνεται ο ΦεβρουάριοςΚυβερνητική ενημέρωση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων για αναστολή συμβάσεων τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.