Από σήμερα η βεβαίωση εμβολιασμού, τι απαιτείται για την έκδοση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από σήμερα η βεβαίωση εμβολιασμού, τι απαιτείται για την έκδοση

Τη βεβαίωση εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού μπορούν να λαμβάνουν από σήμερα Παρασκευή, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις του εμβολίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η βεβαίωση εμβολιασμού χορηγείται μέσω της πλατφόρμας gov.gr, τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, διευκρινίζοντας πως το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά και την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι:

- οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet (απαιτείται ταυτοποίηση στοιχείων μέσω Taxisnet)
- ο ΑΜΚΑ

Το πιστοποιητικό έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και δίνεται η δυνατότητα:

- ηλεκτρονικής αποστολής
- εκτύπωσης και κατάθεσης σε δημόσια υπηρεσία.

Μιλώντας ξεχωριστά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπουργός τόνισε ότι «όλη η διαδικασία γίνεται ψηφιακά από το κλείσιμο του ραντεβού, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού. Με αυτόν το τρόπο κλείνει ο κύκλος σχετικά με τον εμβολιασμό για τον covid 19».

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ασφαλές, δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί και φέρει ψηφιακή σφραγίδα», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να το λαμβάνουν, από Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, από τα ΚΕΠ κατόπιν ραντεβού.

Σημειώνεται ότι η βεβαίωση εκδίδεται από το Μητρώο Εμβολιασμών της ΗΔΙΚΑ και παράγεται από τον μηχανισμό εγγράφων του ΕΔΥΤΕ. Επιπλέον, από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου θα δοθεί η δυνατότητα έκδοσης της βεβαίωσης και μέσω των ΚΕΠ.

Πότε και πώς είναι διαθέσιμη

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί κανείς να λάβει την βεβαίωση εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 από την επόμενη ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Με την είσοδο στο gov.gr ο χρήστης πρέπει να επιλέξει την κατηγορία «Υγεία και Πρόνοια» και στη συνέχεια την υποκατηγορία «Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Αφού πραγματοποιηθεί η ταυτοποίηση στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, η βεβαίωση εκδίδεται αυτόματα.

Σε αυτή περιλαμβάνεται ο τύπος του εμβολίου που χορηγήθηκε καθώς και οι ημερομηνίες και τα εμβολιαστικά κέντρα στα οποία διενεργήθηκαν οι εμβολιασμοί.

Για την αποφυγή πλαστογράφησης μάλιστα η ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού διαθέτει ψηφιακή σφραγίδα, κωδικό επαλήθευσης και κωδικό QR, ώστε να είναι εύκολη και άμεση η διαδικασία ελέγχου της γνησιότητητάς της.

15.000 πιστοποιητικά εκδόθηκαν μέσα σε λίγες ώρες

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, ήδη μέσα σε λίγες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εκδοθεί περισσότερα από 15.000 πιστοποιητικά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της 18ης Φεβρουαρίου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 634.037 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 430.124 αφορούν σε πρώτη δόση εμβολίων, ενώ 203.913 συμπολίτες μας έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η βεβαίωση εμβολιασμού χορηγείται μέχρι στιγμής ως απλό ιατρικό έγγραφο χωρίς να έχει ανακοινωθεί από πλευράς της κυβέρνησης κάποια εξειδικευμένη της χρήσης, κατά τα παραδείγματα χωρών του εξωτερικού (ελεύθερα ταξίδια, συστήματα κι εφαρμογές ιχνηλάτισης και άλλα)

Δεδομένου όμως ότι το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες χώρες από τις οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν διμερείς συμφωνίες ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, η βεβαίωση εμβολιασμού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider