Εφορία: Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη της καραντίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη της καραντίνας
Ποιες οφειλές  "παγώνουν" έως το τέλος του 2021. Ποιοι οφειλέτες υπάγονται στην νέα ρύθμιση των 24  - 48 δόσεων. Τι ισχύει για τους φόρους που έχουν μείνει απλήρωτοι. Οδηγός επιβίωσης για όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.

Ανάσα παίρνουν μέχρι και το τέλος του χρόνου, οι φορολογούμενοι με «παγωμένα» χρέη στην Εφορία μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει για ακόμη 8 μήνες την αναστολή πληρωμής των οφειλών που συνολικά αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Τα χρέη αυτά, που γεννήθηκαν στο πρώτο lockdown από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2020 κανονικά θα «ξεπάγωναν» στις 30 Απριλίου 2021.

Όμως με τη νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι οφειλέτες θα αρχίσουν να πληρώνουν το κορονο-χρέη από τον Ιανουάριο του 2022 με τις μηνιαίες δόσεις να διπλασιάζονται σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Οι 12 έως 24 δόσεις έγιναν 24 άτοκες δόσεις και 48 χαμηλότοκες δόσεις με το επιτόκιο να διατηρείται στο 2,5%. Ο χρόνος της ρύθμισης θα αρχίσει να τρέχει από τις 31 Ιανουαρίου 2022, ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης της ρύθμισης. Μέχρι τότε οι συγκεκριμένες οφειλές παραμένουν σε αναστολή χωρίς να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις. Αντίθετα όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους που δεν υπάγονται στη νέα ρύθμιση όπως φόρος εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ μπορούν να ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση σε έως 24 έντοκες δόσεις.

Τα μυστικά της ειδικής ρύθμισης για τα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας

1. Ποιες οφειλές «παγώνουν» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021;

Η αναστολή είσπραξης έως τις 31/12/2021, αφορά τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση (που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης), οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, καθώς αυτά έκαναν χρήση της παράτασης καταβολής και της αναστολής είσπραξης έως 30/4/2021 των οφειλών αυτών. Επίσης αφορά και τον ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 «παγώνουν»:

- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020.

- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαϊου 2020 έως και την 31η Μαϊου 2020 αλλά είχε παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020 αλλά είχε παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.

- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.

- Οι βεβαιωμένες οφειλές από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ που έληξαν από 1 έως 30 Νοεμβρίου 2020 για επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή.

2. Πως μπορούν να εξοφληθούν οι οφειλές για τις οποίες αναστέλλεται η πληρωμή έως το τέλος του έτους;

Μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορεί να γίνει ρύθμιση σε 24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%. Όσοι ενταχθούν στη νέα ειδική ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

3. Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση;

- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού, λόγω πτώσης του τζίρου τους και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

- Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο 2020.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

4. Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου 2020, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο χορηγείται αναστολή πληρωμής μέχρι 31/12/2021. Ποια διευκόλυνση παρέχεται για την αποπληρωμή της οφειλής της;

Η επιχείρηση θα εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 24 δόσεων άτοκα ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Ιανουάριο του 2022.

5. Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) έχει τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δεν είναι σε αναστολή (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ). Πώς μπορεί να διευκολυνθεί για την αποπληρωμή τους;

Μπορεί να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

6. Τι ισχύει για τις δόσεις ρυθμίσεων που λήγουν στο τέλος Φεβρουαρίου;

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021. Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider