Έρχονται αλλαγές για e-αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αλλαγές για e-αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ
Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις για να αποτρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Την ώρα που το κύμα της πανδημίας πλήττει τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις για να αποτρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν φέτος στα νοικοκυριά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να εξετάζει διάφορα σενάρια για το μέτρο των e-αποδείξεων καθώς πολλοί φορολογούμενοι λόγω των δυο lockdown δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τις e-αποδείξεις και τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εξετάζεται:

- Να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα.

- Να μην «μετρήσουν» οι μήνες του lockdown και να ληφθούν υπόψη οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι για διάστημα 8 μηνών αντί 12 μήνες.

- Να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία έτσι ώστε τα νοικοκυριά που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες να μην κληθούν φέτος να πληρώσουν έξτρα φόρο.

- Να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις.

Για τις τελικές αποφάσεις δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη ανακοινώσεων καθώς στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να λάβουν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά τη διάρκεια του 2020. Τα στοιχεία θα αξιολογηθούν από το οικονομικό επιτελείο πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων ώστε έγκαιρα να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές πριν την έκδοση των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Τεκμήρια διαβίωσης

Για τα τεκμήρια διαβίωσης η άσκηση είναι πιο δύσκολη. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι η μείωση των εισοδημάτων που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού θα έχει ως αποτέλεσμα φέτος πολλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για υψηλότερα εισοδήματα πληρώνοντας υπέρογκους φόρους. Αν και όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το θέμα «δεν είναι της παρούσης» στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο που προβλέπει προσωρινό «πάγωμα» μόνο για φέτος δηλαδή των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το μέτρο θα είναι στοχευμένο και θα αφορά εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 το μήνα, επαγγελματίες με σημαντική πτώση τζίρου και ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή καταγράφοντας μεγάλες απώλειες εισοδημάτων. Θα αφορά μόνο το τεκμήριο για κατοικίες και αυτοκίνητα και όχι για τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Και για το μέτρο αυτό, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν Μάρτιο ή Απρίλιο αλλά σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αντικειμενικές αξίες – ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα οι υπηρεσίες του υπουργείο Οικονομικών «τρέχουν» την άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της επέκτασης του συστήματος των τιμών ζώνης σε 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα. Οι εκτιμητές ακινήτων έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα οι οποίες αξιολογούνται και φιλτράρονται από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση το σχεδιασμό οι νέες αντικειμενικές θα είναι έτοιμες τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ο οποίος όπως ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο και σύμφωνα με το σχεδιασμό οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές).

Διαβάστε επίσης:

Στον «πάγο» τα τεκμήρια διαβίωσης για πληττόμενους εργαζόμενους και επαγγελματίες

Ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% για τις e-αποδείξεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider