Τα νέα μέτρα για την αγορά εργασίας μετά την αποσωλήνωση της οικονομίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα μέτρα για την αγορά εργασίας μετά την αποσωλήνωση της οικονομίας

Τηλεργασία σε ποσοστό 50%, αποδέσμευση από τις αναστολές συμβάσεων και έμφαση στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» φέρνει η επόμενη μέρα για την αγορά εργασίας, μετά την αποσωλήνωση της εθνικής οικονομίας από τον...αναπνευστήρα.

Ένα συνδυασμό παλαιών και νέων μέτρων αναμένεται να ενεργοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να στηριχθεί η απασχόληση, καθώς φαίνεται να εγκαταλείπεται η οριζόντια επιδοματική πολιτική σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο έχει πάρει παράταση μέχρι και τις 28 Φεβρουάριου αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω τις θέσεις εργασίας και στο μεταβατικό στάδιο. Στο πλαίσιο του μηχανισμού επιδοτείται το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται.

Σε παράταση οδεύει και η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50%, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Οι αναστολές συμβάσεων από την άλλη ναι μεν αναμένεται να συνεχίσουν, αλλά όχι σε όλους του κλάδους, παρά μόνο για εκείνους που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία, ο αθλητισμός κλπ).

Στο τραπέζι των συναρμόδιων υπουργείων έχει πέσει και η πρόταση ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών μέσω ειδικού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, καθώς παρά την αφαίρεση 3 ποσοστιαίων μονάδων το 2021 το μη μισθολογικό κόστος παραμένει υψηλό.

Κρίσιμο ρόλο στην επόμενη μέρα αναμένεται να παίξει και η κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων, με προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Οι επόμενες πληρωμές

Στο μεταξύ σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές για τους εργαζόμενους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τους καλλιτέχνες, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη πληρώνονται οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθούν:

  • Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για Οκτώβριο και Νοέμβριο 2020 -μετά και την διαδικασία των διασταυρώσεων- σε συνάρτηση με το άρθρο 112 του ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α’ 256) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση 3297/110/22-01-2021 (ΦΕΚ Β΄ 240/25.01.2021) , καθώς και το δώρο Χριστουγέννων για όλους τους μήνες μέχρι και τον Νοέμβριο 2020.
  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω των αναστολών των συμβάσεων εργασίας καθώς και το αναλογούν δώρο Χριστουγέννων μέχρι τον Δεκέμβριο 2020 σε δικαιούχους που είτε προέβησαν σε ορθές επαναλήψεις-διορθώσεις, είτε συμπεριλαμβάνονται στην τελική εκκαθαριστική λίστα πληρωμών μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020.
  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους δικαιούχους με μονομερή δήλωση (καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί / ξενοδοχοϋπάλληλοι και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων) που είτε προέβησαν σε ορθές επαναλήψεις – διορθώσεις, είτε ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία διασταυρώσεων.

Αναλυτικά, το κονδύλι που θα δοθεί αντιστοιχεί:

  • Σε καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 46.217.069,93 ευρώ, στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 727.147. Πρόκειται για την αναλογία του επιδόματος για το Δεκέμβριο.
  • Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 12.037.901,25 ευρώ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 28.181.
  • Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού 63.714€, στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 134.
  • Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 802.278 € στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 1.518.

Παράλληλα καταβάλλονται σήμερα οι αποζημιώσεις που αφορούν τα υπόλοιπα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ύψους 249.256 ευρώ.

Στο μεταξύ από την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν:

  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021.
  • Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας - Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020.
  • Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»
  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10 η Ιανουαρίου 2021.

Διαβάστε επίσης

Καταιγισμός πληρωμών για εργαζόμενους σε αναστολή, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και καλλιτέχνες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider