Πώς αντιμετωπίζεται ένα ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στον χώρο εργασίας (vid)

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς αντιμετωπίζεται ένα ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στον χώρο εργασίας (vid)
Με ψυχραιμία και οργανωμένη προετοιμασία θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις την πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος κοροναϊού σε εργαζόμενό τους.

Με ψυχραιμία και οργανωμένη προετοιμασία θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις την πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος κοροναϊού σε εργαζόμενό τους, την ώρα που βρίσκεται στον χώρο εργασίας του.

Σε κάθε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες που έχει δώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο, ο έγκαιρος σχεδιασμός και ενημέρωση των εργαζομένων συμβάλλουν στην οργανωμένη διαχείριση του ύποπτου κρούσματος και στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών Yγείας και Aσφάλειας της Eργασίας GEP, εάν ένας εργαζόμενος πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος για λοίμωξη από το νέο κοροναϊό, τότε ο υπεύθυνος του χώρου θα πρέπει να καλέσει άμεσα τον ΕΟΔΥ, στα τηλέφωνα 210 -5212000 και 210- 5212054 (όλο το 24ωρο), να δηλώσει το ύποπτο κρούσμα και να λάβει οδηγίες αντιμετώπισής του.

Σημαντικό είναι να ενημερωθεί και ο Ιατρός Εργασίας που επισκέπτεται την εγκατάσταση, ώστε να δώσει ενδεχομένως συμπληρωματικά μέτρα προληπτικού χαρακτήρα.

Πώς απομονώνεται το ύποπτο κρούσμα

Με βάση τις τελευταίες οδηγίες, ο εργαζόμενος συστήνεται να παραμείνει στο χώρο εργασίας του (π.χ. στο γραφείο του). Το σύστημα κλιματισμού του χώρου μπορεί να παραμένει ανοικτό, ωστόσο η πόρτα θα πρέπει να είναι κλειστή.

Στον εργαζόμενο που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να χορηγηθεί άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα. Εάν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, η είσοδος στο χώρο από άλλους εργαζόμενους θα πρέπει να αποφεύγεται.

Εφόσον ο εργαζόμενος έχει αποχωρήσει από το χώρο, ο καθαρισμός των επιφανειών πρέπει να γίνεται δύο φορές (διπλό πέρασμα) με απολυμαντικό με αντιϊκή δράση.

Με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, όλες οι δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται με φρέσκο διάλυμα οικιακής χλωρίνης 5,25%, σε αναλογία 1 μέρος χλωρίνη/ 49 μέρη νερού, που θα παραμείνει στην επιφάνεια 15-30 λεπτά και στη συνέχεια θα ξεπλυθεί με νερό.

Οι μεταλλικές επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται με οινόπνευμα 70%, ενώ επιφάνειες εμφανώς μολυσμένες με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά πρέπει να καθαρίζονται με φρέσκο διάλυμα οικιακής χλωρίνης 5,25%, σε αναλογία 1 προς 4, που θα παραμείνει στην επιφάνεια 10 λεπτά και στη συνέχεια θα ξεπλυθεί με νερό.

Στο πλαίσιο της επιστροφής ενός εργαζόμενου στην εργασία του μετά από απουσιασμό που σχετίζεται με ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα νέου κοροναϊού, ο Ιατρός Εργασίας θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά, ώστε να επανεκτιμήσει την καταλληλότητά του για εργασία από άποψη υγείας.

Περιορισμός ταξιδιών

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος, ωστόσο συνιστάται οι εργαζόμενοι να αποφεύγουν ένα ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση του νέου κοροναϊού, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Εάν ένας εργαζόμενος ταξιδεύει προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια του με νερό και σαπούνι, να αποφύγει την επαφή με ασθενείς και να αποφύγει την επαφή με ζωντανά ή νεκρά ζώα, τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως μη μαγειρεμένο κρέας.

Στο πλαίσιο της επιστροφής εργαζόμενου από ταξίδι σε περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση του νέου κοροναϊού, θα πρέπει να παρακολουθείται η υγεία του ατόμου για 14 ημέρες, ενώ αν εμφανίσει συμπτώματα, όπως πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή ή βήχα, 14 ημέρες μετά την επιστροφή του, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να αναζητήσει άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/PO1Brm47Re8.jpg?itok=OCpxBuXb","video_url":"https://youtu.be/PO1Brm47Re8","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider