Κοροναϊός: Στα 84 έφτασαν τα κρούσματα στην Ελλάδα - 11 νέα επιβεβαιωμένα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοροναϊός: Στα 84 έφτασαν τα κρούσματα στην Ελλάδα - 11 νέα επιβεβαιωμένα
Έντεκα νέα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Δευτέρας.

Ανακοινώθηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους συστήνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξήθηκαν και πλέον φτάνουν συνολικά τα 84. Πρόκειται για 81 Έλληνες και 3 ξένους υπηκόους. Τα 56 κρούσματα σχετίζονται με τους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν ταξιδιώτες και άλλοι 9 επαφές των ταξιδιωτών αυτών. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 27 άτομα νοσηλεύονται, ένας εκ των οποίων με σοβαρή πνευμονία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας. Σε απομόνωση στο σπίτι τους, σε καλή κατάσταση, παρακολουθούνται 57 άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κοροναϊού.

Αναλυτικά:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΑΠΗ για τέσσερις εβδομάδες
  • Δεν θα διενεργηθεί κανένα συνέδριο για τέσσερις εβδομάδες
  • Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές για δύο εβδομάδες
  • Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες
  • Για τα σχολεία συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας

Όλα όσα γνωρίζουμε για τον κοροναϊο – Όλα τα κρούσματα

Μία 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα και η είδηση ότι βρέθηκε θετική στο νέο ιό έγινε γνωστή στις 27 Φεβρουαρίου. Η 38χρονη είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία.

Στις 27 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν δύο νέα κρούσματα του κοροναϊού. Πρόκειται για τον γιο της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη και μια γυναίκα από την Αθήνα, η οποία επίσης είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία.

Το τέταρτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα ήταν μία γυναίκα 36 ετών, η οποία είναι καθηγήτρια και ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου το πέμπτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για γυναίκα εκπαιδευτικό που ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι φίλη του πρώτου κρούσματος.

Δύο νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα επτά. Πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Το όγδοο κρούσμα κοροναϊού επιβεβαιώθηκε στις 4 Μαρτίου. Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Στην Πάτρα εντοπίστηκε το ένατο -και πιο σοβαρό μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για 67χρονο Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.

Θετική σε κοροναϊό βρέθηκε η σύζυγος του 67χρονου στην Πάτρα, ούσα το δέκατο κρούσμα στην Ελλάδα.

Στις 5 Μαρτίου ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα. Πρόκειται για συνταξιδιώτες του 67χρονου, που νοσηλεύεται στην Πάτρα και είναι μέλος της ομάδας των εκδρομέων που συμμετείχαν σε προσκυνηματικό ταξίδι στους Άγιους Τόπους.

Στις 6 Μαρτίου ανακοινώθηκαν από τον κ. Τσιόδρα 14 νέα κρούσματα, έντεκα νέα περιστατικά και τρεις από τις επαφές των ταξιδιωτών στο Ισραήλ βρέθηκαν επίσης θετικοί στον κοροναϊό. Άρα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έφτανε στις 6 Μαρτίου σε 45.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Από αυτά, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας.

Οδηγίες για τον κοροναϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες και 19 ερωτοαπαντήσεις στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από τον νέο κοροναϊό.

Συγκεκριμένα σε απόλυτη συνάρτηση με την βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και σε συνέχεια της ενημέρωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην έκδοση 8 Οδηγιών και 19 Ερωτήσεων - Απαντήσεων για τη νόσο COVID-19. Η νέα ενημερωτική αυτή προσπάθεια εντάσσεται στην νέα καμπάνια της με γενικό τίτλο: «Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε / Ασπίδα μας, η γνώση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, πόσο μάλλον με μόλις ένα κρούσμα σε όλη την επικράτεια. Χρειάζεται ψυχραιμία σε συνδυασμό με τους κανόνες υγιεινής και την υπευθυνότητα του κάθε ενός ξεχωριστά για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων. Οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επικοινωνίας με γιατρό ή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.

Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider