Τράπεζα Πειραιώς: Η πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό δικαιολογούν την απόφαση της Fed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Η πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό δικαιολογούν την απόφαση της Fed
Συνολικά, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν ελαφριά πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό ενθαρρύνοντας την απόφαση της FOMC να προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής της τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανάλυση της.

Όπως γενικά αναμενόταν, η Fed προχώρησε σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου της. Αυτό θα διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 1,50%-1,75%. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς για άλλη μια φορά δύο μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου στο προηγούμενο επίπεδο τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανάλυση της.

Όπως τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς:

  • Η αναπτυξιακή προοπτική σε διεθνές επίπεδο και οι ήπιες πληθωριστικές πιέσεις αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για τη νέα χαλάρωση της πολιτικής.
  • Αναφορικά με τη μελλοντική εξέλιξη του παρεμβατικού επιτοκίου, ο πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί πλέον σημαντική διαφοροποίηση των οικονομικών προοπτικών προκειμένου να αποφασιστεί μεταβολή του είτε ανοδική, είτε πτωτική. Επίσης, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι κατά το διάστημα μεταξύ αυτής και της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης της Fed έχουν περιοριστεί.
  • Παρέμεινε αισιόδοξη για το ρυθμό ανάπτυξης καθώς αναγνωρίζει ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνει με «μέτριο» (moderate) ρυθμό όπως και προηγουμένως. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει «ισχυρό» ρυθμό αύξησης των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ αναγνωρίζει ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες («weak») λόγω της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή και ήπιες (“muted”) οι πληθωριστικές πιέσεις.
  • Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 11/12/2019 και θα συνοδεύεται από τη δημοσίευση των επικαιροποιημένων μακροοικονομικών προβλέψεών της.
  • Η Fed μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75%, αλλά τόνισε ότι για να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση θα απαιτηθεί να διαφανεί σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Αναφορικά με την αντίδραση των αγορών, η ισοτιμία του ευρώ ως προς το δολάριο ενισχύθηκε κοντά στο 1,1160 και η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε κοντά στο 1,59%. Παράλληλα, ο μετοχικός δείκτης S&P500 ενισχύθηκε, ενώ το spread των εταιρικών ομολόγων μειώθηκε ελαφρώς.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά του κόστους παραγωγής (διεθνείς τιμές ενέργειας και πρώτων υλών) ασκείται έντονη πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό.

Επίσης, η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του USD ασκεί πτωτική επίδραση. Από την πλευρά της αγοράς εργασίας τα στοιχεία καταδεικνύουν ανοδική επίδραση στο δομικό πληθωρισμό, καθώς το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται χαμηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και ο ρυθμός αύξησης των μισθών υψηλότερα. Όμως, οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες τόσο των αγορών όσο και των καταναλωτών παραμένουν πολύ υποτονικές. Παράλληλα, τα στοιχεία της προσφοράς χρήματος και της τραπεζικής χρηματοδότησης φαίνεται να καταδεικνύουν ουδέτερη επίδραση στον πληθωρισμό.

Συνολικά, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν ελαφριά πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό ενθαρρύνοντας την απόφαση της FOMC να προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider