Ρύθμιση 120 δόσεων: «Κλείδωσε» παράταση έως τις 7 Οκτωβρίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρύθμιση 120 δόσεων: «Κλείδωσε» παράταση έως τις 7 Οκτωβρίου
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι θεσμοί δείχνουν απλά «ανοχή» στη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, καθώς πιστεύουν πως δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα.

Παράταση πήρε, όπως αναμενόταν, η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις.

Η προθεσμία, που κανονικά έληγε σήμερα 30 Σεπτεμβρίου, έλαβε παράταση μιας εβδομάδας, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

Χρέη προς την εφορία

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν πήγε όσο καλά επιθυμούσε η κυβέρνηση. Από ένα σύνολο 104 δισ. ευρώ ληξιπροθέσμων χρεών προς την εφορία με τη νέα ρύθμιση έχουν διευθετηθεί έως σήμερα οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, ήτοι χρέη 400.000 οφειλετών.

Το γεγονός ότι στη νέα ρύθμιση έχει υπαχθεί μόλις το 2% του συνόλου των οφειλών και μόλις το 10% των οφειλών που θεωρούνται εισπράξιμες δεν έχει ικανοποιήσει, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει την προσδοκία τα έσοδα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση να κλείσουν το όποιο δημοσιονομικό κενό βλέπουν οι θεσμοί για το επόμενο έτος.

Να σημειωθεί πως οι θεσμοί δείχνουν απλά «ανοχή» στη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, καθώς πιστεύουν πως δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική η θέση που διατύπωσε το ΔΝΤ την παρελθούσα Παρασκευή για το θέμα. Σύμφωνα με το Ταμείο: «Η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, έχουν υπονομεύσει την νοοτροπία πληρωμών και θα πρέπει να εκλείψουν μόνιμα», ανέφερε σχετικά σε δήλωση του.

Αλλά και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η αναγγελία της νέας ρύθμισης πληρωμής σε 120 δόσεις «μπορεί να ενέχει κινδύνους για την πειθαρχία», όσον αφορά στην αποπληρωμή υφιστάμενων χρεών, επιδεινώνοντας την είσπραξη εσόδων.

Στη βάση αυτή, το ποσοστό συμμετοχής στη ρύθμιση και ειδικά οι επιδόσεις που θα επιτύχει μέσα στον Οκτώβριο θα καταδείξουν ποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές είχε δίκαιο.

Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δις ευρώ.

«Σκοπός αυτής της -μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση. Υπενθυμίζω ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider